Rozpadne se unie? Napětí před referendem v Řecku roste, "ne" bude katastrofou

Brusel/Vilnius/Atény - Evropská centrální banka (ECB) by mohla uvolnit financování pro řecké banky, pokud Řekové řeknou v nedělním referendu "ano". Naopak odpověď "ne" by dramaticky zhoršila pozici Atén při řešení dluhové krize.

Podle viceprezidenta ECB Vítora Constancia spočívá význam referenda v tom, že určí, zda je větší nebo menší šance na dosažení dohody o poskytnutí finanční pomoci Řecku.

"Nic jiného pro nás není relevantní," uvedl podle agentury Reuters Portugalec Constancio. "Pokud bude výsledkem 'ne', pak bude složitější ka takové dohodě dospět," řekl. Takový výsledek by měl podle něj následky na analýzu a rozhodnutí ECB. V případě, že výsledkem bude "ano", tomu prý bude naopak. "Zdá se, že bude snazší dosáhnout dohody," uvedl také.

Obdobně další člen Rady guvernérů ECB Josef Bonnici ve čtvrtek řekl, že ECB zohlední výsledek referenda, až bude rozhodovat o případných dalších finančních prostředcích, které drží nad vodou řecké banky.

"Pokud budou Řekové hlasovat 'ne', řecká pozice dramaticky oslabí," řekl dnes šéf eurokomise Jean-Claude Juncker na tiskové konferenci k zahájení lucemburského předsednictví Evropské unie. "Dokonce i v případě, že budou hlasovat 'ano', budou jednání obtížná," dodal. "Jde o to, zda se unie rozpadne nebo bude raději spolupracovat," dodal lucemburský premiér Xavier Bettel.

Řecký premiér Alexist Tsipras přitom vyzývá voliče, aby podmínky věřitelů v referendu odmítli. Tvrdí, že takový výsledek posílí řeckou vyjednávací pozici a pomůže k dosažení lepších podmínek finanční pomoci.

Mluvčí německé vlády dnes uvedl, že Německo je ochotno jednat s Řeckem o novém programu pomoci. Dodal však, že tato jednání nemá smysl zahajovat před nedělním referendem.

V Řecku, kde dnes už pátý den zůstávají uzavřené banky a obyvatelé mají jen velmi omezený přístup ke svým vkladům, panuje napjaté očekávání. To umocnily i výsledky čerstvých průzkumů, které na rozdíl od dřívějších dat ukázaly, že v referendu by pro přijetí a odmítnutí reforem mohl hlasoval téměř stejný počet voličů. Výsledky by tak byly velmi těsné. Navíc stále existuje možnost, že se plebiscit neuskuteční, protože nejvyšší správní soud má teprve dnes rozhodnout, zda referendum neporušuje ústavu.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis dnes upozornil, že otázka, která má být Řekům v neděli předložena, není správná fakticky ani z právního hlediska. Odkazuje totiž na úvěrový program, jehož platnost v úterý vypršela. Voliči také zřejmě budou mít problém otázce formulované úřednickým jazykem správně porozumět, napsala agentura AP.

Řecká média zase píšou o tom, že velké množství voličů k urnám nedorazí buď kvůli tomu, že hlasování bylo vyhlášeno narychlo teprve minulý víkend, nebo proto, že kvůli restrikcím na výběr hotovosti nebudou mít na cestu do svých domovských obcí peníze.

Související

Požár v přírodě, ilustrační fotografie.

Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

Více souvisejících

Řecko ecb EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael je na válku s libanonským Hizballáhem připraven. Tvrdí ale, že ji nechce

Izraelský ministr obrany Joav Galant prohlásil, že Izrael nechce válku s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ni připravena, uvedl server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy