Řecko chystá reformy, je už ale patrně pozdě. Pomůže Rusko?

Atény - Podle šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho se Řecko nejspíš nepodaří zachránit před bankrotem a země nemůže očekávat pomoc ani z Ruska. A to i přesto, že Atény připravují balík reforem, který má v příštích dvou letech přinést úsporu ve výši 12 miliard eur (asi 326 miliard korun).

"Sami nemají peníze," řekl Draghi v italském tisku ke spekulacím o možné podpoře Moskvy.

Deník Kathimerini soudí, že místo očekávaného letošního růstu o 0,5 procenta povedou měsíce nejistoty a nejméně dva týdny kontroly toku kapitálu naopak k tříprocentnímu poklesu.

Zpřísněny mají být podmínky předčasného odchodu do důchodu, který má být penalizován 16procentním snížením za každý rok. Do roku 2022 má dosáhnout věk pro odchod do důchodu 67 let nebo nejméně 62 let při dodržení pravidla 40 plně odpracovaných let..

Další list Naftemporiki spekuluje, že vláda ve snaze získat další finanční prostředky zvýší daň z příjmu fyzických osob a daň z přidané hodnoty například u luxusního zboží, potravinových polotovarů, restaurací, dopravě a u některých zdravotních služeb poskytovaných soukromými firmami. Odlehlé řecké ostrovy budou mít prý nadále daňové úlevy.

Zdroj: YouTube

Sdružení řeckých bank dnes oznámilo, že peníze v bankomatech budou zajištěné do pondělí. Výběr je nadále omezen na 60 eur (asi 1600 korun) na osobu za den. Do pondělka též zůstanou zavřené řecké banky i burza.

Nejmenovaní evropští představitelé řekli agentuře Reuters, že některé velké řecké banky by mohly být zcela uzavřeny nebo převzaty silnějšími konkurenty bez ohledu na to, zda se Aténám podaří získat novou finanční pomoc. Podle jednoho z těchto zdrojů by tak ze čtyř velkých řeckých bank, tedy společností National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus a Alpha Bank, mohly zbýt pouze dvě.

Související

Požár v přírodě, ilustrační fotografie.

Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

Více souvisejících

Řecko EU (Evropská unie) ecb

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael je na válku s libanonským Hizballáhem připraven. Tvrdí ale, že ji nechce

Izraelský ministr obrany Joav Galant prohlásil, že Izrael nechce válku s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ni připravena, uvedl server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy