Krach TTIP? Slova německého ministra vyvolala bouřlivé reakce

Berlín - Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v neděli uvedl, že rozhovory o TTIP v podstatě zkrachovaly. Šéf vyjednávacího týmu Evropské komise pro obchodní jednání s USA Ignacio Garcia Bercero dnes jeho slova mírnil. Ozval se též mluvčí německé kancléřky.

"Podle mého názoru rozhovory s USA de facto ztroskotaly, ačkoli to nikdo ve skutečnosti nepřiznává," prohlásil vicekancléř Gabriel v televizi ZDF k plánované dohodě s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Dodal, že během 14 kol rozhovorů se zástupci EU a USA nedohodli na žádné z 27 projednávaných kapitol.

Na otázku agentury AP ohledně pravdivosti Gabrielova tvrzení Bercero řekl: "Ne, ne. Vzpomeňte si, co říkal Mark Twain." Twain jednou poznamenal, že "zprávy o mé smrti nesmírně přeháněly".

Mluvčí komise Margaritis Schinas dnes před novináři zdůraznil, že komise, která za EU s americkou stranou vyjednává, má k dojednání TTIP mandát od všech členských zemí unie. Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos, i když "obchodní vyjednávání obvykle určitou dobu trvají".

Psali jsme:
Selhání rozhovorů o TTIP Babiše zaskočilo: Škoda, americký trh je pro ČR důležitý
 

Schinas také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffan Seibert řekl, že navzdory rozdílným názorům obou stran na některé části dohody jednání dál pokračují. Je "správné pokračovat v jednáních", protože průlomu se často dosahuje až "v posledním kole", dodal Seibert. Merkelová v červenci prohlásila, že dosažení dohody je "zcela v zájmu Evropy".

Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu. Podle mluvčího Schinase eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a americký vyjednavač Michal Froman v rozhovorech pokračují. Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září.

Související

TTIP, ilustrační foto

Dohoda Junckera s Trumpem není návratem k TTIP, krotí diplomat nadšení

Brusel - Středeční dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyvolala vlnu nadšení. Bruselský diplomat dnes nicméně upozornil, že se nejedná o návrat ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Více souvisejících

TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) Sigmar Gabriel EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy