Německo a Británie na ostří nože: Rozhořel se spor o ropné plošiny v Severním moři

Mezi Británií a Německem se rozhořel spor ohledně plánů ropné společnosti Royal Dutch Shell zanechat pilíře tří ropných plošin v Severním moři. Britská vláda minulý měsíc schválila plán firmy opustit betonové pilíře zhruba 185 kilometrů severovýchodně od Shetlandských ostrovů, a to navzdory vážným obavám o životní prostředí a bezpečnost, které vyjádřil Berlín. Vyplývá to z dokumentů, které získala investigativní skupina Unearthed z organizace Greenpeace.

Německo apeluje na britského ministra životního prostředí Michaela Goveho, aby jeho země situaci přehodnotila.

Británie a Německo patří mezi 16 signatářů mezinárodní smlouvy o ochraně prostředí severovýchodního Atlantiku (OSPAR), která celkově zakazuje opuštění infrastruktury v moři a požaduje odstranění stovek plošin, které těžily ropu a zemní plyn. O výjimky lze žádat jen za mimořádných okolností a týkají se pouze některých plošin.

Leaked documents show the British government has backed Shell's plans to leave decommissioned North Sea oil installations in place, despite concerns from the German government https://t.co/u90n1WiYxP

— Unearthed (@UE) 18. února 2019

Britsko-nizozemský ropný a plynárenský kolos Shell, který loni zvýšil zisk o 36 procent na čtyřleté maximum 21,4 miliardy dolarů (488,4 miliard Kč), požádal před dvěma lety britskou vládu o výjimku pro pilíře plošin Brent, které byly vybudovány v 70. letech minulého století. Společnost tvrdila, že úplné odstranění je nemožné a částečné odstranění by bylo příliš riskantní a nákladné.

Británie minulý měsíc informovala členy OSPAR, že záměr Shellu hodlá schválit. Plány jsou předmětem jednání a Británie musí námitky zvážit, státy ale nemají právo veta. Německo vzneslo obavy kvůli "dlouhodobému riziku pro lodní dopravu".

Společnost Shell uvedla, že její plány jsou výsledkem "desetiletého výzkumu zahrnujícího více než 300 vědeckých a technických studií", píše list The Times.

Související

Ilustrační foto

Evropa může být nucena letos v zimě zavést příděly energie, varuje šéf Shellu

Evropa může být nucena letos v zimě zavést příděly energie. Na konferenci věnované energetice to dnes v Oxfordu řekl generální ředitel britsko-nizozemské ropné a plynárenské společnost Shell Ben van Beurden. Pokud bude Rusko nadále omezovat dodávky plynu do Evropy, očekává "výrazně" vyšší ceny energie. Informoval o list Financial Times.

Více souvisejících

shell ropa Německo Velká Británie životní prostředí Ekologie Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy