Ryanair jako uhelná elektrárna? Patří mezi 10 největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair se loni dostaly mezi deset největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě jako první firma, která neprovozuje uhelnou elektrárnu. Vyplývá to z analýzy výzkumné společnosti Transport & Environment, o které informovala agentura Bloomberg. Ryanairu loni stouply emise oxidu uhličitého o 6,9 procenta.

Zpráva potvrzuje, že roste podíl leteckého průmyslu na emisích tzv. skleníkových plynů, kterým je připisováno poškozování atmosféry. Znečištění od leteckých společností se od roku 2005 zvýšilo o zhruba dvě třetiny a i nadále by mělo růst, protože se lety stávají cenově dostupnější. Letecký průmysl by se tak v příštích třech desetiletích mohl stát největším producentem skleníkových plynů.

✈️ Airlines’ CO2 emissions within Europe?? grew 4.9% last year.? CO2 from flying in Europe has risen 26% in 5 years – far outpacing other transport modes.And yet airlines pay no tax on their fuel or VAT on their tix. Time to rein in their emissions:https://t.co/RKORL4Fiwr pic.twitter.com/gje2JNljk9

— Transport & Environment (@transenv) 1. dubna 2019

Ryanair se na seznamu deseti největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě ocitl na devátém místě. Na zbývajících příčkách se umístily energetické firmy, které vyrábějí elektřinu z uhlí, nejvíce znečišťujícího fosilního paliva.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) se nedávno rozhodla začít řešit emise leteckého průmyslu přijetím vlastních směrnic. V nich ICAO vyzvala, aby se aerolinky snažily vykompenzovat zvýšení emisí výsadbou stromů nebo investicemi do čistších technologií. Kritici však uvádějí, že kompenzace již byly odzkoušené a ukázalo se, že nefungují, částečně i kvůli tomu, že je těžké kontrolovat jejich dodržování.

Podle předběžných údajů emise spadající pod evropský systém obchodování s emisními povolenkami (ETS) loni obnovily pokles, když v roce 2017 se mírně zvýšily.

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir Znečištění letadla, letectví Ekologie životní prostředí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy