Dálnice Praha-Linz vypadla z páteřní sítě plánované Evropskou komisí, říká ODS

České Budějovice - Jihočeská ODS zjistila, že v návrhu nových TEN-T sítí chybí spojení Praha-Linz, tedy železniční koridor a dálnice D3. Jihočeský kraj, celá ČR, ale i Rakousko tato podoba návrhu velmi poškodí a způsobí problémy s financováním, řekl v pondělí novinářům Martin Kuba (ODS), vicehejtman Jihočeského kraje.

Podle informací, které zástupci jihočeské ODS zjistili monitoringem připravované nové podoby TEN-T sítí komunikační infrastruktury, se pro roky 2014 až 2020 připravuje evropský program rozvoje transevropských dopravních sítí s alokací 31,7 miliardy eur."Součástí tohoto fondu bude také 10 miliard eur, které se odeberou z Fondu soudržnosti, kam spadá například operační program Doprava či regionální operační programy (ROP). Z fondu rozvoje TEN-T sítí bude možné financovat jen základní dopravní sítě, kde právě dálniční i železniční spojení Praha-Linz chybí," řekl Kuba.Jihočeská ODS chce dosáhnout zařazení spojení Praha-Linz zpět do základní sítě transevropské dopravní infrastruktury."Prostřednictvím europoslanců budeme interpelovat Evropskou komisi a požadovat změnu návrhu. Vyvoláme jednání s rakouskými europoslanci a budeme jednat i s ministerstvem dopravy, aby se za návrh postavila i vláda. Nynější podoba návrhu je pro Jihočeský kraj a vůbec i celou zemi katastrofální," doplnil Kuba.Pokud se nepodaří návrh změny prosadit, bude podle Kuby muset ČR úseky dálnice i železnice financovat sama nebo prostřednictvím operačního programu Doprava, čímž se připraví o možnost financovat i jiné důležité stavby. "Navíc tato situace ohrozí i dokončení obchvatu Českých Budějovic," uvedl Kuba."Jestli se nepodaří zařadit spojení Praha-Linz do TEN-T sítí, odpadne tím i plán na výstavbu velkokapacitního překladiště na trase," dodal Pavel Eybert, senátor ODS za Táborsko.Podle Eyberta budou celkové náklady na stavbu dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic a rychlostní silnice R3 z Budějovic do Dolního Dvořiště zhruba 50 miliard korun, výstavba železničního koridoru pak zhruba 25 miliard korun.

Související

Více souvisejících

Dálnice ODS

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy