Wilders už nechce euro! Chce Nizozemsku vrátit guldeny

Haag - Nizozemský extremistický politik Geert Wilders požaduje, aby jeho země odstoupila od eura a vrátila se ke své původní měně - guldenu, informuje v úterý agentura AFP. Wilders navrhuje, aby se o tom hlasovalo v referendu.

"Říkáme ano guldenu, ano návratu národní měny," prohlásil Wilders na tiskové konferenci Strany pro spravedlnost, které předsedá. "Pokud si Herman van Rompuy (předseda Evropské rady) myslí, že euro je sexy, my si myslíme, že gulden je sexy," zdůraznil.Nizozemský gulden byl podle Wilderse nejlepší evropskou měnou. Zavedení eura naopak Nizozemce připravilo o peníze.Wilders vychází ze studie, kterou na objednávku Strany pro svobodu vypracovala euroskeptická finanční firma Lombart Street Research. Dokládá, že zavedení eura, k němuž země přistoupila v roce 2002, zpomalilo ekonomický růst a snížilo ochotu lidí utrácet.Pokud by se Nizozemci měli skutečně vrátit k národní měně, stálo by je to na 51 miliard eur (1,25 bilionu korun). Podle Wilderse by se takový krok přesto vyplatil, protože v následujících třech letech země podle jeho odhadů utratí 125 miliard eur (přes 3 biliony korun) za oddlužení Řecka, Portugalska, Španělska nebo Itálie.Gulden byl měnou Nizozemského království od roku 1816 až do 31. prosince 2001. Někteří Nizozemci nejspíš guldeny stále vlastní, centrální banka je vyměňuje až do 1. března 2012.Strana pro svobodu drží 24 z celkových 150 křesel v nizozemském parlamentu a menšinová vláda premiéra Marka Ruttea závisí na její podpoře. Sám Wilders se proslavil nevybíravými výstupy proti arabským přistěhovalcům, nedávno si vzal na mušku přistěhovalce z východní a střední Evropy, kteří Nizozemcům "berou práci".

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí EUR

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

Čína se nezúčastní mírové konference o Ukrajině ve Švýcarsku

Čína potvrdila, že se nezúčastní mírové konference o Ukrajině, která bude příští měsíc ve Švýcarsku. Uvedly to v pátek čtyři zdroje přímo informované o této záležitosti, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy