Eurozóna za 4 roky? Až 22 milionů nezaměstnaných!

Ženeva - Eurozóně hrozí, že během příštích čtyř let ztratí dalších 4,5 milionu pracovních míst, pokud členské státy nezmění svou politiku a nezačnou více pomáhat malým a středním firmám a mladým lidem, kteří jsou bez práce. Uvedla to ve středu na svých webových stránkách Mezinárodní organizace práce (ILO).

Podle ILO tak hrozí, že počet nezaměstnaných v bloku zemí s jednotnou evropskou měnou vzroste ze současných 17,4 milionu na téměř 22 milionů lidí. ILO to uvedla ve své zprávě s názvem "Krize práce v eurozóně: trendy a politické reakce". Studie varuje, že bez posunu ve směřování politiky všech zemí eurozóny - a to jak těch v současné době pod tlakem, tak i těch "zdravějších" - bude měnový blok trpět. "Není to jen eurozóna, která má problémy, celá světová ekonomika je v nebezpečí nákazy," uvedl generální ředitel ILO Juan Somavia. "Bez změny se míra nezaměstnanosti ještě zvýší a hrozí, že krize se z eurozóny v důsledku sníženého poptávky po importu rozšíří do celého světa," upozornil dále Somavia. Členské země eurozóny tak podle studie ILO musí koordinovaně změnit svou politiku a místo úsporných opatření podpořit vytváření pracovních míst, aby zastavily růst nezaměstnanosti a obrátili tak vývoj na trhu práce opačným směrem. Úspory totiž mají negativní vliv na pracovní trh a rozpočtové deficity navíc neklesají tak, jak si vlády naplánovaly. Všechny indikátory podle Mezinárodní organizace práce poukazují na riziko dlouhodobé recese pracovního trhu v eurozóně, což ohrožuje udržitelnost bloku měnové unie. Zhoršování situace na trhu práce může podle studie vyústit až v sociální nepokoje a podkopat důvěru trhů v banky, finanční systém, národní vlády a evropské instituce. "Prorůstová strategie vede nejen ke zlepšení situace na trhu práce a zvýšení investic, ale v konečném důsledku přináší i finanční stabilitu," upozornila dále ve své zprávě ILO. Podle ILO je potřeba, aby se evropští lídři zaměřili na kroky, které povedou k podpoře finančního systému, a to například posílením solventnosti bank, díky čemuž budou mít malé firmy lepší přístup k úvěrům. Navíc by podle ILO měla být vyčleněna i část financí na podporu zaměstnanosti mladých lidí a odstranění rozdílů v konkurenceschopnosti členských států eurozóny.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy