Firma Tchibo řeší problém: Řež na Majdanu jí zhatila reklamu

Berlín - Německá společnost Tchibo zastavila kvůli současné situaci na Ukrajině plánovanou reklamní kampaň, v níž vystupuje opoziční vůdce Vitalij Kličko a jeho bratr Vladimir. Napsal o tom dnes německý nedělník Tagesspiegel am Sonntag. Tchibo už v létě natočilo reklamní spot, v němž bratři Kličkové - oba známí boxeři a oba v Německu velmi populární - propagují pomůcky na cvičení.

"Kvůli otřesným obrázkům z Ukrajiny posledních týdnů nepovažujeme vysílání za vhodné," uvedl mluvčí firmy Arnd Liedtke.

V půlminutovém spotu vystupují bratři pod heslem "Být fit s Kličkovými" a propagují třeba přístroje na měření pulsu, švihadla nebo voděodolné přehrávače MP3. V prodejnách Tchiba budou tyto produkty ke koupi od března a na obalech budou tváře bratrů Kličkových - obaly totiž firma změnit nestihla.

Česko pomáhá Ukrajině

Organizace Člověk v tísni poslala na Ukrajinu své pracovníky i zdravotnické potřeby. Do Kyjeva už dobrovolníci dovezli základní anestetika, obvazový materiál i materiály k chirurgickým zákrokům. Podle koordinátora týmu Iva Dokoupila je ale těžké zjistit, kolik zraněných po krvavých demonstracích vlastně je.

„Nikdo pořádně neví, kde ti ranění jsou. Dostalo se jim jakéhosi vyšetření, ale v obavě před zatčením policií se mnozí z nich ukryli v různých bytech známých nebo dobrovolníků," vysvětlil.

Další prací pětičlenného týmu je organizace převozu asi deseti pacientů do České republiky. „Vážnější případy, které nejsou schopné zaléčit na místě, jsme vytipovali společně s místními dobrovolnými lékaři, kteří si o zraněných vedou databáze. Půjde především o vážnější poranění očí a hlavy," říká Dokoupil.

Česká diplomacie se přidává k obecné kritice ukrajinského prezidenta, kterému připisuje politickou odpovědnost za to, kam nechal situaci zajít. Současně ale slyšíme mluvit české europoslance o tom, že klíč k řešení situace nemá Janukovyč, nemá ho nesourodá ukrajinská opozice, nemá ho EU, USA ani Rusko. To jediné, co všichni mají, jsou jejich vlastní zájmy.

"Evropský postoj k Ukrajině osciluje mezi pocitem, že Ukrajina je ekonomickou příležitostí, kterou by byla škoda propást, a mezi obavou z toho, že Ukrajina je příliš velkým soustem a tedy i rizikem, které by bylo neprozřetelné podcenit. Potíž je pak v tom, jak získat Ukrajinu a nepřijít přitom o Rusko, se kterým máme vzájemně výhodný byznys. Nestabilita na Ukrajině může být zajímavá leda za mořem, kde se intrikuje proti Rusku v rámci tradičního velmocenského soupeření", uvedl Ivan Hoffman ve svém komentáři pro Rozhlas.cz.

Související

Vitalij Kličko, Kyjev (Ukrajina)

Proč vlastně skončil Zalužnyj? Vysvětlení žádá už i Kličko

Primátor ukrajinské metropole Kyjeva Vitalij Kličko, který dlouhodobě udržuje napjaté vztahy s prezidentem Volodymyrem Zelenským, se domnívá, že vysvětlení odvolání Valerije Zalužného z pozice hlavního velitele ozbrojených sil Ukrajiny není dostatečně přesvědčivé.

Více souvisejících

Vitalij Kličko Německo Ukrajina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy