Ukrajině hrozí bankrot, musí začít s reformami

Praha/Kyjev/Brusel - Ukrajina musí co nejdříve zahájit ekonomické reformy a projít hlubokou politickou transformací. Země je na pokraji bankrotu a potřebuje finanční pomoc Evropské unie i Mezinárodního měnového fondu (MMF). V debatě České televize se na tom shodli evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle a velvyslanec ČR na Ukrajině Ivan Počuch.

Podle Füleho byla Evropská unie připravena poskytnout Ukrajině finanční injekci již dříve, když Kyjev vyjednával o podpisu asociační dohody s osmadvacítkou. "Pomoc není úplně navázána na asociační dohodu," uvedl Füle. Unie podle něj počká na vznik nové vlády v Kyjevě. S kabinetem pak bude jednat o poskytnutí finanční pomoci.

Podle velvyslance na Ukrajině Počucha může nová vláda, která zemi povede do voleb, vzniknout v řádu dní. Politici budou muset své následující kroky často konzultovat s představiteli proevropsky orientovaných občanů, kteří po čtvrt roku demonstrují v ulicích hlavního města, uvedl.

Počuch zdůraznil, že země je patrně již nyní za hranou státního bankrotu. Vítá proto, že jedním ze tří hlavních bodů, jejichž řešením se chce ukrajinský parlament zabývat, je ekonomická stabilizace.

Ukrajinské vládě se těžce prodražují dluhopisy, tedy získávání peněz na chod státu, a také prudce rostou náklady na splácení dluhu. Investoři navíc přestali Ukrajině důvěřovat a jejích dluhopisů se zbavují. To ukrajinské vládě dál komplikuje splácení dluhu, informuje Rozhlas.cz.

Přitom Ukrajina už dlouhodobě de facto nemá peníze na běžné hospodaření státu. Musí si půjčovat v zahraničí, a to nejen od investorů na dluhopisovém trhu, ale také například od Mezinárodního měnového fondu nebo Evropské unie a od Ruska.

Klesají devizové rezervy státu. Podle ekonoma Jana Bureše z Raiffeisenbank bude země do roka potřebovat 70 miliard dolarů, její devizové rezervy přitom dosahují jen necelých 18 miliard.

„Ukrajina bude potřebovat v následujícím roce sehnat peníze právě na pokrytí schodku běžného hospodaření a na splátku krátkodobého dluhu. Za stávající politické situace je nemyslitelné, aby si na to půjčovala na trzích, takže bude muset jednat s jednou, nebo druhou stranou, jinak se riziko bankrotu skutečně přibližuje," míní Bureš.

Související

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Více souvisejících

Ukrajina bankrot Štefan Füle

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy