Britské aerolinky Flybe končí, přispěl k tomu i koronavirus

Britská regionální letecká společnost Flybe zkrachovala. Aerolinky, kterým již letos pomohla vláda, se nedokázaly vyrovnat s prudkým poklesem poptávky po cestování kvůli koronaviru. Všechny lety byly s okamžitou platností ukončeny, oznámila společnost.

Flybe je tak jednou z prvních leteckých společností, které od vypuknutí epidemie koronaviru končí.

pic.twitter.com/ktFtWefigG

— Flybe ✈ (@flybe) March 5, 2020

Nemoc COVID-19 se objevila koncem loňského roku v Číně, od té doby už kvůli ní zemřelo přes 3000 lidí a prudce se snížila poptávka po cestování. Některé velké aerolinky již oznámily, že budou muset snížit náklady kvůli propadu rezervací, zvlášť od konce února, kdy nemoc propukla v turisty oblíbené Itálii. Ta je nyní nejvíce zasaženou zemí v Evropě.

Britský úřad pro civilní letectví oznámil, že cestující, kteří měli letět s Flybe, si musí najít jiný způsob přepravy. Flybe provozovala více než polovinu vnitrostátních letů v Británii mimo Londýn. Měla silné postavení na letištích jako Aberdeen, Belfast, Manchester a Southampton. Svými 68 letadly ročně přepravila kolem osmi milionů cestujících, létala na 71 letišť v Británii a Evropě.

Flybe měla dle Reuters finanční problémy už před vypuknutím potíží spojených s epidemií koronaviru. Společnost se podařilo zachránit před kolapsem v polovině ledna, kdy pomoc aerolinkám slíbila vláda a akcionáři souhlasili, že do ní investují více peněz. Krach aerolinek nyní ohrožuje plán premiéra Borise Johnsona posílit regionální dopravní spojení. Johnson v lednu uvedl, že Flybe jsou důležité pro přepravu v Británii a vláda udělá vše co bude moci, aby aerolinkám pomohla.

Flybe působila na trhu více než 40 let, byla největší regionální leteckou společností v Evropě a měla kolem 2400 zaměstnanců, kteří nyní přijdou o práci. Její krach nezpůsobí problémy jen zaměstnancům, ale také regionálním letištím a ekonomikám, protože Flybe spojovala prakticky všechny kouty Británie s velkými evropskými destinacemi.

Ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že vláda jedná se zástupci leteckého průmyslu, aby co nejdříve zajistila obnovení letů na důležitých trasách jinými leteckými společnostmi. Zachování 16 tras Flybe už přislíbily skotské regionální aerolinky Loganair. Vláda je také připravena podpořit regionální letiště, uvedla agentura Reuters.

Firmu Flybe loni v únoru koupilo konsorcium Connect Airways, které tvoří podniky Virgin Atlantic, Stobart Group a Cyrus Capital. Skupina od té doby investovala do Flybe 110 milionů liber (3,2 miliardy Kč). V lednu v rámci záchrany slíbilo konsorcium poskytnout dalších 25 milionů liber.

Aerolinky se dostaly do problémů kvůli řadě událostí, včetně poklesu kurzu libry po rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Aerolinky mají totiž vysoké náklady v dolarech, avšak příjmy v librách. Společnost měla také problém se splacením letecké daně, která platí v Británii a na kterou si mnoho firem dlouhodobě stěžuje, že je omezuje v růstu.

Související

Více souvisejících

aerolinky Flybe letadla, letectví Ekonomika Velká Británie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy