Další půjčka pro aerolinky Alitalia? Italská vláda patrně naštve Brusel

Italská vláda dá ztrátovým aerolinkám Alitalia další půjčku, tentokrát 400 milionů eur (10,2 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje. Minulý čtvrtek vypršel několikrát posunutý termín pro podání závazné nabídky na zadluženou leteckou společnost, skupina zájemců z transakce vycouvala.

Postup Říma není v souladu s pravidly pro poskytování státní podpory a mohl by vzbudit nevoli Evropské komise, tvrdí jeden ze zdrojů. Italské ministerstvo průmyslu na žádost Reuters o komentář nereagovalo.

Italská letecká společnost v minulosti prošla dvěma neúspěšnými záchrannými programy, a to v letech 2009 a 2014. Za 70 let své existence byl podnik v zisku jen párkrát, navzdory několika reorganizacím a finančním injekcím. Od roku 2017 je pod zvláštní správou a Řím pro firmu od té doby hledá kupce. Od května 2017 aerolinky dostaly od vlády 900 milionů eur. Půjčku ani úroky 150 milionů eur ale nesplácí.

Letecká společnost funguje díky svým hotovostním rezervám a předpokládá se, že peníze jí nyní dojdou na konci roku, uvedla agentura Reuters.

Italské státní dráhy Ferrovie dello Stato (FS), které měly vést chystané konsorcium zájemců, jednaly o záchraně letecké společnosti s italskou průmyslovou skupinou Atlantia a americkou Delta Air Lines. Zájem projevila i německá Lufthansa. FS minulý týden uvedly, že pro pro převzetí Alitalie nejsou podmínky. Stáhla se i Lufthansa, která nabídla obchodní partnerství, ale investovat do projektu zřejmě nechce.

FS dostaly na předložení plánu záchrany více než rok. Stát byl připraven uvolnit 400 milionů eur pod podmínkou, že státní dráhy učiní závaznou nabídku. Nyní stát dosadí nového správce.

Bez finančních prostředků Alitalii, pro níž pracuje kolem 11.600 lidí, hrozí likvidace.

"Ministr průmyslu nynější správce požádá, aby místo uvolnili správci novému, který bude mít mandát osekat pracovní sílu i letadla," uvedl jeden ze zdrojů. "Řím jmenování nového správce využije k obejití unijních pravidel pro poskytnutí státní podpory a Alitalii uvolní dalších 400 milionů eur," dodal.

Podle analytiků už ztrátovou leteckou společností proteklo devět miliard eur z kapes daňových poplatníků. Alitalia denně prodělá 700.000 eur, napsala agentura Reuters.

Související

Letadla, ilustrační foto

Aerolinky Alitalia zasáhla stávka. Zrušeno přes 350 letů, i jeden do Prahy

Italská letecká společnost Alitalia dnes kvůli jednodenní stávce svých zaměstnanců zrušila přes 350 letů, včetně jednoho spoje do Prahy. Stávky vyhlášené čtveřicí odborů kvůli nejasné budoucnosti ztrátové firmy se vedle jejích pracovníků účastní také zaměstnanci letišť Malpensa v Miláně a Fiumicino v Římě a aerolinií Air Italy. Protest ovlivní i některé lety v sobotu.

Více souvisejících

Alitalia Itálie evropská komise EU (Evropská unie) letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy