Německá ekonomika letos klesne minimálně o 10 procent, odhaduje DIHK

Německá ekonomika v letošním roce kvůli koronavirové krizi klesne dvouciferným procentním tempem, tedy minimálně o deset procent. Předpověděla to dnes Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK), která je tak mnohem pesimističtější než německá vláda.

"V tomto roce budeme nevyhnutelně svědky historického hospodářského poklesu," uvedl prezident DIHK Eric Schweitzer, kterého citovala agentura Reuters. "Německé podniky čelí největší výzvě od konce druhé světové války," dodal. V příštím roce DIHK podle Schweitzera očekává nárůst německé ekonomiky zhruba o pět procent.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Průzkum DIHK ze začátku května podle dnešní zprávy ukázal, že tři čtvrtiny německých průmyslových podniků zaznamenaly pokles poptávky a čtyři pětiny očekávají výrazný pokles tržeb. Téměř polovina pak kvůli koronavirové krizi pozastavila své investice a plánuje snižování výdajů. Průzkum rovněž ukázal, že téměř pětina německých průmyslových podniků nyní reorganizuje své dodavatelské řetězce.

Spolková vláda koncem minulého měsíce předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce sníží o 6,3 procenta. To by byl nejhlubší propad německé ekonomiky od druhé světové války. V příštím roce počítá vládní prognóza s růstem HDP o 5,2 procenta.

Hospodářský institut IfW dnes předpověděl, že německá ekonomika v letošním roce klesne o 7,1 procenta. V příštím roce však počítá s výrazným oživením růstu, HDP by se podle něj měl zvýšit o 7,2 procenta. V letošním druhém čtvrtletí očekává institut pokles ekonomiky o 11,3 procenta, ve třetím kvartálu již předpokládá návrat k růstu.

Wenn die #Lockerungen in den kommenden Monaten fortgesetzt werden ist das #BIP in #Deutschland 2021 wieder auf Vorkrisenniveau. Heißt: Q2: -11,3%; 2020 -7,1%, 2021 +7,2%. Verlust an Wertschöpfung rd. 300 Mrd.€. #Covid19de #Covid_19 #Corona https://t.co/l2xRimtdAx pic.twitter.com/rDIJz3LFbP

— Kiel Institute (IfW Kiel) (@kielinstitute) May 19, 2020

Institut ZEW dnes oznámil, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu druhý měsíc za sebou zvýšila. Sílí totiž optimismus ohledně oživení z útlumu způsobeného šířením koronaviru. "Narůstá optimismus, že od léta se bude ekonomika zotavovat," uvedl prezident institutu Achim Wambach. Zároveň však předpověděl, že výkon ekonomiky se na loňskou úroveň vrátí až v roce 2022.

Spolkový statistický úřad minulý týden oznámil, že ekonomika v prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta. Jde o nejhlubší propad od globální finanční krize v roce 2009. Na vině je šíření koronaviru a s ním spojená omezení, která nařídila vláda.

Německá ekonomika tak vstoupila do recese, která se definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. V loňském čtvrtém čtvrtletí se HDP snížil o 0,1 procenta.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika EUR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy