Nezaměstnanost na Slovensku po šíření koronaviru stoupla

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v březnu vystoupila na 5,19 procenta z únorové hodnoty 5,05 procenta. ČTK o tom dnes informovalo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které na Slovensku řídí úřady práce. Právě v březnu v zemi propukla pandemie choroby covid-19. Slovenské ministerstvo financí minulý týden odhadlo, že kvůli dopadům koronaviru zaměstnavatelé letos na pětimilionovém Slovensku zruší 88.000 pracovních míst.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce, v březnu dosáhl téměř 143.000 lidí. V březnu přibylo v evidenci úřadů práce 4050 nezaměstnaných a meziročně počet lidí bez práce vzrostl o 5031.

Volných pracovních míst na Slovensku ve třetím letošním měsíci ubylo. Úřady práce evidovaly v březnu 84.674 neobsazených pracovních pozic, meziměsíčně to představovalo pokles o šest procent.

Slovenská vláda zavedla program podpory zaměstnavatelů, aby kvůli dopadům koronaviru udrželi pracovní místa. Podle ministerstva financí tato opatření pomohou zachovat zhruba 20.000 míst. To je ale jen menší část ze zmíněného předpokládaného rušení počtu pracovních pozic v souvislosti s odhadovaným propadem slovenské ekonomiky. Ten má v letošním roce dosáhnout 7,2 procenta.

Nejnižší míru nezaměstnanosti ve své novodobé historii, a to 4,88 procenta, zaznamenalo Slovensko loni v květnu. Nezaměstnanost na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde její míra v březnu zůstala na únorových třech procentech.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Slovensko práce

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy