Rusko bude asi hledat náhrady za SWIFT. Jsou ale drahé a nedokonalé

Moskva bude patrně hledat alternativy, jak se obejít bez mezinárodního platebního systému SWIFT. V sobotu od něj totiž bude v souladu s dřívější dohodou západních zemí odstřiženo sedm ruských bank a je možné, že se jejich počet ještě zvýší. Alternativy ale ruským podnikům značně zvýší náklady i rizika, uvedli odborníci, na které se odvoává agentura Reuters. Rusko se podle nich bude přinejmenším v nejbližší době potýkat se snížením objemu dovozu i vývozu.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je společnost pro mezibankovní finanční telekomunikaci, která provozuje vlastní platební systém. SWIFT slouží k odesílání a přijímání plateb v cizích měnách po celém světě. Rusko se stalo jedním z nejvýznamnějších uživatelů tohoto systému, od roku 2015 si drží místo v představenstvu společnosti. Jako primární způsob komunikace s domácími i zahraničními bankami systém používá více než 300 ruských bank.

Ruské finanční ústavy by mohly přejít na systém pro zasílání zpráv vyvinutý ruskou centrální bankou a označovaný zkratkou SPFS. Loni ruská centrální banka uvedla, že domácí mezibankovní provoz by mohl být snadno převeden na tuto platformu.

To by však mělo svá úskalí, upozorňuje Reuters. Systém SPFS funguje pouze v pracovní době ve všední dny, zatímco SWIFT funguje nepřetržitě, tedy 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Zprávy v ruském systému mají také omezenou velikost, což komplikuje složité transakce. "V současné době jsou jeho mezinárodní služby omezeny na země jako Arménie, Turecko, Uzbekistán a Kazachstán," uvedli tento týden analytici americké investiční banky Morgan Stanley.

Ruské banky by teoreticky mohly používat zprávy SPFS k zasílání mezinárodních plateb do připojené banky v některé ze zemí, které do sítě patří. Tato banka by pak mohla použít SWIFT k zaslání pokynu do mezinárodního bankovního systému, uvedl Alistair Milne z univerzity v britském Loughborough.

Náhlý nárůst objemu transakcí touto cestou by však pravděpodobně přitáhl pozornost mezinárodních regulačních orgánů. Pokud by samy nezakročily, danou banku by mohly brzy ostrakizovat její západní protějšky, které se začaly obávat zapojení do činnosti považované za podkopávání sankcí.

Další možnou reakcí na zákaz systému SWIFT by bylo připojení ruských bank k čínské platební platformě CIPS. Čínskou platformu lze ovšem používat pouze pro zúčtování plateb v jüanech. Pouze 1,9 procenta mezinárodních platech se provádí v čínské měně, zatímco v dolarech je to přibližně 40 procent, uvedly analytici Morgan Stanley. Samotný CIPS je při svých operacích navíc závislý na síti SWIFT.

Vhodnější alternativou systému SWIFT by pro ruské banky bylo zřízení dvoustranných systémů na míru pomocí telefonů, faxů nebo aplikací pro zasílání zpráv se zahraničním partnerem, který by přijímal platby od dovozců ruského zboží a prováděl platby vývozcům do Ruska.

Takový systém vytvořil jeden zahraniční věřitel, když byl Írán odříznut od sítě SWIFT kvůli sankcím souvisejícím s jeho jaderným programem. Vyžadovalo to malý tým lidí, kteří zpracovávali platby na základě zaslání dvou faxů a dvou telefonátů pro každou transakci. Chybovost těchto systémů a nutnost dodatečných kontrol, aby se chybám předešlo, by však zvýšily náklady. Menší transakce by rovněž mohly být ztrátové, upozorňují odborníci.

Související

Více souvisejících

Rusko SWIFT

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy