Slovenská vláda zvýšila pobídky ve snaze zmírnit dopad pandemie

Stávající státní pobídky k udržení zaměstnanosti na Slovensku a podpora určená drobným podnikatelům zaměřené na zmírnění negativních dopadů pandemie covidu-19 vzrostou. Stát také opět prodlouží poskytování rodičovského příspěvků těm rodičům, kteří nemají jiný příjem. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl novinářům ministr sociálních věcí Milan Krajniak. Firmy už dříve požadovaly zvýšení pomoci od státu.

Zvýšení pobídek kabinet premiéra Igora Matoviče schválil po zpřísnění karanténních opatření, které bylo reakcí na skokový nárůst počtu nových případů koronaviru. Ministerstvo sociálních věcí odhadlo, že v posledním čtvrtletí prostřednictvím různých podpůrných programů vyplatí téměř 390 milionů eur (10,6 miliardy korun), tedy zhruba dvojnásobek původně plánované částky.

Pobídky hodlá stát vyplácet prozatím do března příštího roku, program ale bude pravděpodobně prodloužen na celý rok 2021. "V Evropské unii máme schválené peníze. Krytí vyplácení pomoci máme prakticky na celý příští rok," řekl Krajniak. Zvýšení pobídek koalice slíbila už před dvěma týdny.

Například zaměstnavatelům, kteří udrží pracovní místa i pro případ omezení nebo přerušení činnosti, státní dotace nově pokryje 80 procent celkových nákladů práce na pracovníka a nikoli jen hrubé mzdy. To znamená, že stát uhradí i část povinných odvodů, které platí firmy z platu zaměstnance. Současně maximální výše pobídek na jednoho zaměstnance vzroste na 1100 eur (30.000 korun) z nynějších 880 eur (24.000 Kč) měsíčně. Nové maximum zhruba odpovídá průměrné měsíční mzdě na Slovensku. Kromě toho stoupnou i jiné formy dotací na zmírnění dopadů covidu-19.

Míra nezaměstnanosti, která se na Slovensku na začátku roku pohybovala kolem pěti procent, po propuknutí pandemie začala stoupat a v červenci dosáhla více než tříletého maxima: 7,65 procenta. Následně mírně klesla a v září činila 7,43 procenta.

Slovensko kvůli skokovému přírůstku počtu infikovaných od začátku října postupně zavedlo nová karanténní opatření včetně výrazného omezení volného pohybu lidí. Vůbec nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy, a to 3042, pětimilionová země pod Tatrami zaznamenala minulou sobotu. V úterý pak přibylo 2887 nakažených, což je třetí nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Na Slovensku dosud zemřelo 184 lidí na plicní formu covidu-19.

Související

Více souvisejících

Slovensko

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy