Slovenský cestovní ruch je na dně, hotely a penziony zejí prázdnotou

Počet hostů v ubytovacích zařízeních na Slovensku v dubnu, v době opatření proti šíření koronaviru, meziročně klesl o 98,5 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Cestovní ruch patří mezi nejvíce zasažená odvětví ekonomiky Slovenska v souvislosti s karanténními omezeními, z nichž většinu Bratislava mezitím zrušila. Hoteliéři tak už postupně obnovují provoz.

V hotelech, penzionech a dalších podobných provozech na Slovensku se v dubnu ubytovalo jen 6702 hostů, zatímco před rokem jich bylo 442.000. Během letošního dubna šlo například o lázeňské hosty, studenty na výměnných pobytech či návštěvníky soukromých bytů a chat.

Propad počtu ubytovaných hostů statistici zdůvodnili téměř úplným uzavřením provozů cestovního ruchu a radikálním omezením cestování na národní i mezinárodní úrovni. Slovensko začalo otevírat své hranice pro zahraniční turisty až na konci května.

Cestovní ruch na Slovensku kvůli nemoci covid-19 klesl už v březnu. Po propuknutí koronaviru se v zemi pod Tatrami tehdy počet ubytovaných hostů meziročně snížil bezmála o dvě třetiny.

Za období od ledna do konce dubna se na Slovensku ubytovalo 1,09 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loňska to představuje pokles o 35,8 procenta.

Slovenští podnikatelé v cestovních ruchu již dříve odhadli, že k výkonům před propuknutím covidu-19 se nevrátí dříve než v roce 2022.

Loni služeb slovenských hotelů, penzionů a dalších podobných zařízení využilo rekordních 6,43 milionu hostů. Proti předchozímu roku to představovalo nárůst o 14,9 procenta. Ze zahraničí nejčastěji jezdili na Slovensko turisté z Česka.

Související

Více souvisejících

cestovní ruch Slovensko Hotely Turisté

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy