V Praze se rozhoduje o osudu Sazky, dorazil i Hušák

Praha - Schůze věřitelů společnosti Sazka začala v pátek v 9 hodin v budově Národního domu na Vinohradech. Věřitelé se scházejí, dorazil i šéf Sazky Aleš Hušák.

Hušák ale při svém příchodu na místo sdílný nebyl, odpovědět na dotazy novinářů odmítal. Bezpečnostní opatření jsou podle mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové zhruba na stejné úrovni jako ve čtvrtek. Pokud se nesejde příliš velký počet věřitelů, mluvilo se ještě před jednáním o tom, že by se schůze mohla přesunout k Městskému soudu ve Slezské ulici. "Pokud se sejde jen tak kolem 80 věřitelů, počítáme s přesunem k nám," uvedla před jednáním pro agenturu Mediafax Lhotáková. Nakonec se ale rozhodlo, že se tak nestane, přestože počet přítomných věřitelů v sále není vyšší. Jednání se účastní zhruba padesátka věřitelů.

Na čtvrtečním přezkumu pohledávek se nakonec podle Lhotákové probraly všechny pohledávky. Jednání ale končilo před zcela prázdným sálem zhruba půl hodiny před půlnocí. "Přezkumné jednání bylo ukončeno včera ve 23:15 hodin tím, že se projednala i poslední pohledávka s číslem 2108. Konání schůze věřitelů tak nic nebrání," řekl na úvod jednání soudce Městského soudu v Praze Jaromír Harmach.

Pak ale začaly horlivé diskuse právního zástupce Sazky, soudce a řady věřitelů. Právní zástupce Sazky nejprve pozměnil některá stanoviska dlužníka k pohledávkám. Poté přišla už ve čtvrtek odpoledne avizovaná žádost Bestsportu o odložení schůze věřitelů do doby, než budou projednány ve zvláštním přezkumném řízení jeho pohledávky v hodnotě 6 032 500 000 Kč.

Bestsport se totiž cítí poškozen tím, že městský soud nepředal insolvenčnímu správci jeho údajnou pohledávku ve výši 6 032 500 000 Kč. "Jedná se o bezprecedentní porušení práv věřitele. Bestsport důrazně žádá insolvenční soud, aby byla řádně přezkoumána pohledávka ve výši 6 032 500 000 Kč, kterou má za Sazkou, a kterou řádně přihlásil již 27. 4. 2011, což dnes insolvenčnímu soudu dokázal," sdělil už ve čtvrtek mluvčí Bestsportu Jan Tuna.

To se ale nelíbilo některým věřitelům a začala tak slovní přestřelka, ve které se mezi sebou někteří věřitelé vzájemně napadali z obstrukcí.

Hušák na schůzi věřitelů zpochybnil nezávislost soudce Jaromíra Harmacha kvůli přístupu k pohledávce Bestsportu, činnosti soudu kolem odvolání insolvenčního správce a požadavku soudu o doložení pravosti podpisů Hušáka na některých dokumentech. "Ukazuje se, že je zde vážný důvod pochybovat o podjatosti vůči významnému věřiteli, společnosti Bestsport," uvedl právní zástupce Sazky.

Proti tomu se ohradili někteří věřitelé. Navíc naprostá většina z těch, kteří vystoupili se svým příspěvkem, požaduje, aby se schůze věřitelů neodkládala. Podle nich je Sazka v takové hospodářské situaci, že není možný další odklad řešení její situace.

Námitka podjatosti se ale podle Harmacha nevztahuje na úkony, které nesnesou odkladu, včetně konání schůze věřitelů s lhůtou stanovenou zákonem. Podle zástupce minoritního akcionáře Sazky - Českého olympijského výboru - už byla poškozena práva věřitelů i akcionářů jednáním managementu Sazky. Vyzval tak soud k okamžitému rozhodnutí. Přidal se k němu i zástupce The Bank of New York Mellon, který upozornil na to, že kvůli jednání Hušáka klesá uspokojení věřitelů každým dnem. Postup Sazky je podle něj jen účelový.

Zhruba deset minut před 11. hodinou soudce Harmach rozhodl, že schůzi věřitelů neodloží. "Dnes se jedná o tak neodkladný úkon, že program schůze pokračuje v nezměněném rozsahu," zdůraznil Harmach.

Zhruba před 11:30 insolvenční správce Josef Cupka přednesl svou zprávu o hospodaření a činnosti dlužníka, tedy Sazky, podle byla Sazka od 1. ledna do 28. března ve ztrátě 867 milionů korun. Sazka to ale odmítá s tím, že tato ztráta je o 144 milionů nižší.

"Pokud jde o spolupráci s dlužníkem, její průběh odpovídal standardnímu chování každého dlužníka, který měl po desetiletí vždy privilegované a dominantní postavení, nesmírnou celospolečenskou prestiž a neomezený vliv na dění nejen ve svém oboru, a najednou zjistil, že tento stav skončil," citoval Cupka ze své zprávy o stavu insolvenčního řízení.

Schůze věřitelů by měla rozhodnout o pohledávkách vůči Sazce a dalším osudu loterijní společnosti. Sazka je už téměř dva měsíce kvůli mnohamiliardovým dluhům v úpadku. Na schůzi se její věřitelé mají dohodnout, zda by Sazka měla být reorganizována, nebo definitivně padnout do konkurzu.

Podle čtvrtečního vyjádření předsedy prozatímního věřitelského výboru Josefa Novotného lze Sazku zachránit, ale jen tehdy, pokud nedojde k nevratným krokům a do vedení Sazky by přišli věřitelé, kteří by financovali opětovný rozjezd Sazky. "Pokud nedojde k dalším obstrukcím, tak lze předpokládat, že současní největší věřitelé zůstanou a věřitelský výbor se příliš nezmění," uvedl Novotný.

"Stále věřím tomu, že bychom mohli dosáhnout reorganizace. Jediný reálný plán je ten PPF a KKCG. Není ale pravda, že bych úzce spolupracoval s pány Petrem Kellnerem a Martinem Komárkem, jak je mi vyčítáno," uvedl ve čtvrtek bývalý místopředseda představenstva Sazky a akcionář Roman Ječmínek.

Insolvenční správce podle mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové nejdříve přednese svou zprávu o hospodářské situaci dlužníka. "Poté schůze věřitelů bude rozhodovat o tom, zda nechá ve funkci insolvenčního správce, či zda dosadí do funkce nového insolvenčního správce. Rozhodne rovněž o tom, zda se prozatímní věřitelský výbor stane věřitelským výborem klasickým," nastínila pro agenturu Mediafax páteční program schůze věřitelů Lhotáková.

"Dále bude rozhodováno o hlasovacích právech věřitelů s popřenou pohledávkou. Věřitelé mají možnost neumožnit hlasovat věřiteli s popřenou pohledávkou či se zdržet hlasování. V takovém případě rozhoduje o hlasovacím právu takového věřitele definitivně soud. Teprve poté přijde klíčový bod, tedy rozhodování a hlasování o řešení úpadku, jestli reorganizace, nebo konkurz," dodala Lhotáková.

Při rozhodování o dalším postupu bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek. Soud má k dispozici celkem tři návrhy na povolení reorganizace, a to od Sazky, ostravské firmy BQ Investment a firem KKCG SF, Moranda, Sidereus Holdings a PPF Healthcare.

Sazka ve středu požádala Cupku o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby, než se firmě podaří získat peníze na další činnost.

Cupka popřel pohledávky za Sazkou ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné naopak uznal pohledávky za přibližně 15 miliard Kč. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Soud odmítl také osmimiliardovou pohledávku od Občanského sdružení Zelený ostrov (OSZO), dvě další totožné pohledávky dříve popřel Cupka.

Sazka má soudem stanovený i prozatímní věřitelský výbor, jeho členy jsou firmy Moranda, Sidereus Holdings Limited, k oběma se dříve hlásil miliardář Radovan Vítek. Dále KKCG SF podnikatele Karla Komárka a dva přihlášení věřitelé Gtech Global Services Corporation a Česká spořitelna.

Související

Více souvisejících

Sazka Aleš Hušák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy