Šéf Credit Suisse se omluvil akcionářům. Zklamali jsme vás, řekl

Předseda správní rady švýcarské banky Credit Suisse Axel Lehmann se dnes na valné hromadě omluvil akcionářům za znehodnocení jejich majetku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Druhou největší banku ve Švýcarsku, která se dostala do potíží, musel v březnu na naléhání švýcarské vlády za tři miliardy švýcarských franků (téměř 71 miliard Kč) převzít její větší rival UBS.

"Omlouvám se, že jsme nebyli schopni zastavit ztrátu důvěry, která se nahromadila za několik let, a za to, že jsme vás zklamali," řekl akcionářům Lehmann. Nakonec banku nebylo možné zachránit, řekl na valné hromadě, která se konala na hokejovém stadionu v Curychu a na kterou přišlo téměř 2000 akcionářů.

Majitelé akcií banky v březnu museli sledovat, jak se hodnota jejich investice snižovala. Nemohli ani hlasovat o návrhu, že banku převezme její domácí konkurent. O tom v rozporu se zvyklostmi rozhodly kvůli výjimečné situaci po víkendových jednáních švýcarské úřady.

"Ztratil jsem 10.000 švýcarských franků (přes 235.000 Kč)," řekl agentuře AFP se slzami v očích u vchodu na valnou hromadu Stephan Denzler. "Není to moc," říká a dodává: "Ale pro mou rodinu je to hodně peněz. Někdy se směju, jindy jsem hodně naštvaný," říká.

"Považuji za skandální, co federální vláda udělala svým rozhodnutím vyhlásit výjimečný stav," řekl další z akcionářů Albert Keel. "Nakoupil jsem nedávno a samozřejmě jsem o všechno přišel,“ dodal. Vysvětluje, že chtěl vsadit na úspěch restrukturalizačního plánu, který banka představila na podzim v naději, že s novou strategií půjde akciový trh nahoru, ale to nezafungovalo. "Teď jsem přišel o šestimístnou částku," říká Keel.

Akcie Credit Suisse v posledních letech kvůli skandálům neustále ztrácely na hodnotě. Začátkem března už vykazovaly proti stavu před dvěma lety propad zhruba o 80 procent. V polovině března pak ztratily 30 procent své hodnoty a v atmosféře po krachu americké banky Silicon Valley Bank (SVB) klesaly na další minima. Na konci obchodování po chaotickém týdnu se držitelům nabízelo pouze 0,76 franku za akcii, jen zlomek původní hodnoty.

Prezident švýcarské konfederace Alain Berset v neděli 19. března večer oznámil, že banku převezme konkurenční UBS. Krátce nato spustil právník Perica Grasarevic platformu, která má pomoci drobným vlastníkům akcií podniknout právní kroky. Na svém vrcholu zaznamenal tento web až 300 požadavků za hodinu, uvedl na twitteru Grasarevic. UBS pořádá výroční valnou hromadu ve středu v Basileji.

Související

Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Více souvisejících

credit suisse

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy