Může euro v současné podobě fungovat? MMF vyslal jasný signál

New York - Komentátor listu The New York Times Josh Barro si všímá budoucnousti evropské měnové unie. MMF dal ve svém nejnovějším stanovisku k otázce udržitelnosti řeckého dluhu najevo, že se nebude moci podílet na novém záchranném programu pro Řecko, pokud evropské země Aténám výrazně nesníží dluhovou zátěž.

Zpráva fondu konstatovala, že kvůli upuštění od reforem v posledním roce a zejména v důsledku uzavření řeckých bank před dvěma týdny přestal být řecký dluh udržitelný a stal se "vysoce neudržitelným".

Suchá zpráva MMF předpovídající vývoj řeckých veřejných financí je podle autora v podstatě přiznáním, že eurozóna ve své současné podobě nemůže fungovat. Předkládá tři možná řešení řeckého dluhu a všechna z nich se podle něj rovnají fiskální unii. V ní by bohatší země předávaly peníze na podporu řecké ekonomiky, což ovšem země ze severní části Evropy odmítají jako příliš nákladné.

"Ale počkat," mohli bychom namítnout. "MMF přece nevolá po fiskální unii; volá po zmírnění dluhu." Jakmile ale bude program úlevy řeckého dluhu dostatečně rozsáhlý, už to podle autora nebude fakticky žádný rozdíl; v obou případech jde o to, že ostatní země eura budou dávat Řecku peníze.

Však také jednou z možností navrhovaných fondem jsou "každoroční transfery do řeckého rozpočtu", to znamená přímé platby ostatních vlád Aténám, což je jasná fiskální unie. Hlavní doporučovanou možností je ale prodloužení období, po něž by Řecko zemím eurozóny nesplácelo žádné úroky ani jistinu, do roku 2053. To není tisková chyba. Podle tohoto scénáře by Řecko Evropě nic nesplácelo, dokud by Justinu Bieberovi nebylo 59 let. To je podle komentátora jen fiskální unie pod jiným názvem.

Třetí předkládanou alternativou je zrušení části řeckého dluhu, což sice Německo důrazně odmítá, avšak fiskální unii to připomíná nejméně ze všech možností. Odpuštění dluhu je sice jednorázový fiskální transfer, teoreticky by se ale odehrál pouze jednou a Řecko by po něm mělo stát na vlastních nohou. I tak by ale Řecko bylo závislé na úvěrech od evropských vlád za příznivých podmínek, i když ne tak příznivých jako podle scénáře "starého Biebera".

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) eurozóna EUR

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy