Bohaté země jen planě slibují? Objem rozvojové pomoci zaznamenal znepokojující pokles

Objem rozvojové pomoci loni "znepokojivě" poklesl, a to především v zemích, které jí nejvíce potřebují, uvedla v nové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Částka oproti roku 2017 poklesla o 2,7 procenta, pro nejméně rozvinuté země poté o 3 procenta a pro Afriku o 4 procenta. Celkově státy na rozvojovou pomoc vynaložily 149,3 miliard dolarů (asi 3,4 bilionu korun), napsala agentura AFP.

"Tento pokles pomoci z veřejných prostředků je zvláště znepokojivý, protože se shoduje s údaji o příspěvcích ze soukromých zdrojů, které klesají stejným tempem," napsal ve vyjádření Ángel Gurría, generální tajemník OECD.

"Dárcovské země nedodržují závazek navyšovat financování rozvoje, který přijaly v roce 2015, což nevěstí nic dobrého pro naši schopnost uskutečnit cíle udržitelného rozvoje do roku 2030," pokračoval. Cíle udržitelného rozvoje přijalo v roce 2015 více než 150 členských států Organizace spojených národů (OSN), včetně ČR. Cíle mají stanovit plán pro celosvětový rozvoj do roku 2030.

Pomoc se loni snížila ve dvanácti zemích, zejména kvůli "menšímu počtu příchozích uprchlíků". Největší pokles zaznamenali v Rakousku, Finsku, Řecku, Itálii, Japonsku a Portugalsku, zdůraznila OECD. V 17 zemích naopak došlo k navýšení prostředků, nejvíce na Islandu, Novém Zélandu a v Maďarsku.

Členské země výboru OECD pro rozvojovou pomoc se v roce 2015 zavázaly, že jimi vynaložené prostředky do této oblasti dosáhnou 0,7 procenta jejich HDP do roku 2030. Tuto podmínku zatím splňuje pouze pět evropských států. Pro vybrané země, které jsou členy výboru kratší dobu, a mezi než patří i ČR, je tento cíl jen 0,33 procenta. Podle zprávy OECD vynaložila Česká republika v minulém roce na rozvojovou spolupráci 323 milionů dolarů (7,3 miliardy Kč), což činí 0,14 procenta jejího HDP. Ačkoliv se částka oproti roku 2017 zvýšila, kvůli růstu ekonomiky klesl podíl na HDP o jedno promile.

Podle údajů ministerstva zahraničí v Praze Česko dalo loni na rozvojovou politiku zhruba sedm miliard korun, byla to stejná částka jako v roce 2017. Pět miliard směřovalo do rozvojových fondů mezinárodních organizací, například OSN, Evropské unie nebo Světové banky. Dvě miliardy byly využity v bilaterálních projektech, které vypisovala Česká rozvojová agentura nebo zastupitelské úřady na místě.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd humanitární pomoc USD

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy