Covidové uzávěry v Číně se negativně podepsaly i na německém průmyslu

Problémy se zásobováním v německém zpracovatelském sektoru se v květnu prohloubily, a to v důsledku koronavirových uzávěr v Číně. Vyplývá to z výsledků průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo. Na potíže při nákupu surovin a polotovarů si stěžovalo 77,2 procenta dotazovaných průmyslových podniků, zatímco v dubnu to bylo 75 procent.

Zhruba polovina podniků zasažených problémy v zásobování v květnovém průzkumu uvedla, že situaci zhoršily nynější koronavirové uzávěry v Číně. Negativní důsledky těchto uzávěr podle průzkumu pocítil zejména automobilový průmysl. Čína se drží strategie nulové tolerance vůči koronaviru ve snaze zabránit jeho šíření.

"Dodavatelské řetězce jsou pod stálým tlakem," uvedl ekonom Ifo Klaus Wohlrabe. "Uzavření některých přístavů v Číně znamenalo pro řadu podniků další zhoršení situace," dodal.

Výrobci po celém světě se už delší dobu potýkají s výpadky v dodavatelských řetězcích, které je v mnoha případech nutí k omezování produkce. Problémy se zásobováním, které narušují zotavování globální ekonomiky z koronavirové krize, v posledních měsících prohloubila také válka na Ukrajině.

Související

Více souvisejících

Čína Německo Průmysl

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy