USA ustoupily od plošného zákazu na zboží ze Sin-ťiangu

Vláda Spojených států prozatím odkládá plánovaný plošný zákaz na dovoz bavlny a rajčat z čínské provincie Sin-ťiang. V pondělí oznámila pouze cílená opatření, která směřují proti pěti tamním subjektům. Informovala o tom agentura Reuters. Restrikce se kromě bavlny a textilií ze severozápadního Sin-ťiangu týkají i počítačových součástek od výrobce z provincie An-Chuej. Peking dnes iniciativu označil za sabotáž globálních dodavatelských řetězců.

Opatření reagují na informace, že na polích v Sin-ťiangu a v továrnách na dalších místech Číny pracují lidé, kteří jsou k těmto pracím nuceni. Podle těchto informací jde především o příslušníky převážně muslimského etnika Ujgurů, kteří jsou na severozápadě Číny masově posíláni do takzvaných převýchovných táborů.

"Toto mimořádné porušování lidských práv vyžaduje mimořádnou odpověď," řekl na pondělní tiskové konferenci úřadující náměstek na americkém ministerstvu pro vnitřní bezpečnost Ken Cuccinelli. "Je to otroctví moderní doby," citovala jej BBC.

Podle informací agentury Reuters přitom americký Úřad pro cla a ochranu hranic (CBP) kvůli podezřením ohledně nucených prací připravuje i plošný zákaz na dovoz bavlny a rajčat ze Sin-ťiangu. Zavedení takových restrikcí ale zatím ohlášeno nebylo. Zmíněné dvě položky jsou pro danou čínskou oblast klíčovým vývozním artiklem a většina čínské bavlny pochází právě ze Sin-ťiangu.

Představená omezení na dovoz z této provincie se týkají produktů, v jejichž výrobě je zahrnuta práce pod hlavičkou pěti tamních subjektů, včetně "vzdělávacího a tréninkového centra" v okrese Lop. Šestou zasaženou organizací je výrobce počítačových součástek sídlící ve městě Che-fej na východě Číny. Podle americké vlády produkty těchto subjektů vznikají díky nucené práci, uvedené školicí středisko označil Washington za koncentrační tábor.

Cuccinelli médiím sdělil, že jeho ministerstvo pracuje na dodatečných právních analýzách opatření, které by se týkalo celého Sin-ťiangu. Dvě nejmenované osoby obeznámené s interními diskusemi ovšem agentuře Reuters sdělily, že někteří vysoce postavení členové administrativy prezidenta Donalda Trumpa vyjádřili obavy ohledně dopadů plošného zákazu na dodavatelské řetězce. Podle Cuccinelliho stojí za přehodnocováním daného kroku právní nejistota, nikoli obchodní důvody.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Asie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Nasazením jednotek na Ukrajině by se státy NATO nestaly účastníky války s Ruskem, tvrdí experti

Nasazením pozemních jednotek členského státu NATO na Ukrajině by se automaticky nestaly všechny ostatní země Aliance účastníky konfliktu s Ruskem. Vyplývá to ze zatím nepublikované zprávy odborného panelu německého parlamentu, na kterou se odvolává agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy