Tržby v českých hospodách a restauracích minulý rok vzrostly o 40 procent

Tržby v českých hospodách a restauracích minulý rok vzrostly o 40 procent proti roku 2021. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, které dnes novinářům představil ředitel rozvoje produktu a služeb společnosti Vladimír Sirotek. Nejvíc se tržby zvýšily v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, a to o 52 procent. V Praze stouply o 46 procent. Firma poskytuje pokladní systémy zhruba čtvrtině podniků v zemi.

Podle dat společnosti byly tržby v letní sezoně až zhruba do října podobné jako v roce 2019 před vypuknutím pandemie koronaviru, při které se podniky v několika vlnách v letech 2020 a 2021 uzavřely. Sirotek poznamenal, že slabší byl loňský listopad a prosinec, kdy tržby klesly o deset až 15 procent ve srovnání s běžnou sezonou před pandemií.

Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků, doplnil, že koncem léta podniky musely zvyšovat ceny kvůli růstu nákladů na energie.

V posledním čtvrtletí minulého roku podle dat Dotykačky vzrostly tržby v gastronomii meziročně nejvíce o 26 procent na Vysočině. V Olomouckém kraji se zvýšily o 25 procent, v Libereckém kraji o 22 procent a v Praze o 20 procent.

Sirotek upozornil na to, že minulé dva roky poznamenané covidem-19 dopadly nejvíce na podniky na malých obcích. Ve srovnání tržeb ve čtvrtém čtvrtletí 2022 a posledním čtvrtletí roku 2019 tržby v gastronomii vzrostly o 11 procent. V obcích do 5000 obyvatel ale klesly o 8,2 procenta a ve městech s 5000 a 20.000 obyvateli klesly o 0,3 procenta. V Praze byly loni v posledním čtvrtletí proti roku 2019 tržby o 35 procent vyšší, v krajských městech vzrostly o 22 procent. Sirotek poznamenal, že v Praze a krajským městech kvůli dopadům pandemie skončilo nejméně podniků.

Kastner doplnil, že v Praze se nyní gastronomii daří a podnikatelé v současnosti uvažují také o otevírání nových provozů i proto, že mají dostatek zaměstnanců a úspěšně navyšují ceny. Oproti tomu na vesnicích se podnikům daří výrazně hůře, řekl Kastner.

Související

Více souvisejících

Restaurace

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy