Svatovítská katedrála patří státu, řekl Nejvyšší soud, církev se bude soudit dál

Katedrála svatého Víta na Pražském hradě patří státu, nikoli církvi, oznámil ve čtvrtek Nejvyšší soud. Zatímco hradní správa verdit přivítala, katolická církev oznámila, že se o historickou památku bude soudit dál; politiky rozhodnutí rozdělilo.

Nejvyšší soud zamítl dovolání Metropolitní kapituly u svatého Víta a Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě proti rozsudku Městského soudu v Praze, kterým byla katedrála svatého Víta přiřčena státu. Proti verdiktu se nelze odvolat, je možné pouze podat stížnost Ústavnímu soudu. Katolická církev toho využije. "Ani druhý rozsudek Nejvyššího soudu není výsledkem spravedlivého procesu. Metropolitní kapitula se proto obrátí na Ústavní soud," uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Naopak Správa Pražského hradu verdikt přivítala. "Rozhodnutí Nejvyššího soudu jsme předpokládali. Nejvyšší soud v Brně de facto pouze potvrdil pravomocný rozsudek předchozí instance," sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Mezi politiky vyvolalo rozhodnutí rozporuplné reakce. Nesouhlasí s ním zejména zástupci KDU-ČSL. Předseda senátorského klubu KDU-ČSL Rostislav Slavotínek si myslí, že přisoudit katedrálu, která byla stavěná pro účely církve, státu, je přitažené za vlasy. "Rozhodnutí Nejvyššího soudu se mi zdá přinejmenším jako diskutabilní, ale bohužel ho musíme akceptovat," řekl. Podle předsedy lidoveckých poslanců Pavla Severy se soud snažil naplnit literu zákona, unikl mu ale princip obecné spravedlnosti. "Nevšiml jsem si, že by komunistický režim stavěl kostely. Spíše je nechával bourat a chátrat," řekl Severa.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se domnívá, že rozhodnutí by mohlo odblokovat diskusi o vyrovnání státu s církvemi. "Jakékoli definitivní řešení je lepší než nejistota," řekl k verdiktu předseda nejsilnější vládní strany.

Stát by měl podle návrhu ministerstva kultury církvím vydat zhruba třetinu zabaveného majetku, o který církve přišly po převratu v únoru 1948. Za zbylé nemovitosti by stát zaplatil 83 miliard korun. Původně se počítalo, že by se suma splácela po dobu 60 let, takže i s úroky by se celková výše náhrad vyšplhala na 270 miliard korun. Poslanci ale návrh zablokovali a vznikla komise, která se záležitostí zabývá.

Opoziční ČSSD rozhodnutí přivítala. "Věřím, že toto rozhodnutí Nejvyššího soudu katolická církev vezme jako realitu a nebude pokračovat ve sporech, které nikam nevedou," řekl předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Stát by měl katolické církvi podle něho nabídnout určitou formu partnerství při správě katedrály. "Tím by měl celý spor skončit," dodal Paroubek.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana se v rozhodnutí Nejvyššího soudu sešlo právo se spravedlností. "Kdyby nešlo o vážnou věc, dalo by se říci, zaplať pánbůh," řekl Mediafaxu Urban.

Nejvyšší soud se nezabýval předmětem sporu a ani nerozhodoval o tom, zda odnětí těchto nemovitostí státem bylo v padesátých letech v souladu se zákonem. Uvedl, že rozhodnutí Městského soudu v Praze je v souladu s již ustálenou judikaturou Ústavního i Nejvyššího soudu. Soudy nemohou libovolně bez příslušných zákonů vracet cestou projednání určovacích žalob majetek odňatý církevním subjektům komunistickým režimem, uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Spor o katedrálu se táhne od roku 1993. Komunistická moc v 50. letech prohlásila katedrálu a přilehlé nemovitosti za majetek všeho lidu, když zřizovala památkovou zónu. Právní zástupce církve tvrdí, že pouze kamuflovala faktické vyvlastnění chrámu.

Související

Více souvisejících

Katedrála sv. Víta

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy