Ostraváci přijedou ukázat Pražákům, jak se dělá divadlo

Pomalu se blíží přehlídka Ostrava v Praze!!!, která proběhne na přelomu října a listopadu. Již na konci září však přehlídka nabízí ochutnávku v podání Národního divadla moravskoslezského v pražském Národním divadle.

Od 26. října do 2. listopadu mohou vidět v Praze to nejlepší, co se během uplynulé sezóny odehrálo na podiích ostravských divadel, neboť proběhne již pátý ročník přehlídky Ostrava v Praze!!! „Ostravská divadla se již pátým rokem těší na setkání se „svými" Pražany. Věřím, že je tomu i naopak a že se nám podařilo vytvořit tradici, která bude pravidelně a originálně osvěžovat bohatý divadelní život metropole," uvedl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, který přehlídku inicioval.

Představení Pocta Cunninghamovi diváky naladí na vlnu ostravských souborů už 28. září. Půjde o prolog k přehlídce v podání Národního divadla moravskoslezského, jehož soubor hudebně taneční projekt Petra Kotíka, Jiřího Nekvasila a choreografa Daniela Squirea odehraje v pražském Národním divadle. Pocta Cunninghamovi je připomínkou toho, že před padesáti lety do Ostravy zavítal právě Merce Cunningham a John Cage.

Osmidenní přehlídka nabídne sedm úspěšných inscenací, které byly ceněny nejen kritikou, ale také diváky. Komorní scéna Aréna přiveze do Divadla Komedie čechovovskou variaci Ludmily Ulické Ruská zavařenina v režii Ivana Rajmonta, která byla oceněná jako nejlepší inscenace roku v anketě Divadelních novin. Do Divadla v Celetné přijede Divadlo Petra Bezruče s groteskou D. C. Jacksona Můj romantický příběh v režii Daniela Špainara. Tereza Villišková za roli Amy získala Cenu Alfréda Radoka i Cenu Thálie. Hra Davida Jařaba Za vodou (Dokud nás smrt ... ) s podtitulem Syrový antiwestern z Prajzské popíše složité osudy na pozadí historických událostí na Hlučínsku v Divadle Na Vinohradech. Dále se představí ostravské soubory také v Divadle v Dlouhé.

Oproti předcházejícím ročníkům se diváci mohou těšit i na zastoupení hudby a tance. „Vedle Pocty Cunninghamovi přivezeme do Prahy v Roce české hudby také Návraty domů. Ojedinělý baletní večer tvoří tři skladby tří z nejlepších českých hudebních skladatelů ve zpracování tří špičkových současných choreografů," popisuje výjimečnost letošního ročníku Nekvasil a dodává: „Myslím, že klíčové dvojice jmen mluví za vše: Bedřich Smetana a Pavel Šmok, Bohuslav Martinů a Nataša Novotná, Leoš Janáček a Jiří Kylián."

Přehlídku doprovodí jako off-program interaktivní výstava „Pimprlárium" připravená ostravským Divadlem loutek. Výstavu můžete navštívit od 16. Října do 21. Prosince v Galerii umění pro děti na náměstí Franze Kafky.

Festival Ostrava v Praze!!! Ostrava

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy