Na jeviště Národního divadla moravskoslezského se vrací Bratránek z Batávie

Ostrava - Malá velká opereta o lásce Bratránek z Batávie, která pochází z tvorby německého skladatele Eduarda Künnekeho se již počtvrté vrací na jeviště Národního divadla moravskoslezského. Diváci v ní najdou zaručeně osobitý humor a sladké operetní melodie. Premiéry se uskuteční 2. a 4. října v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Děj Bratránka z Batávie se původně odehrával v Holandsku, ale nová inscenace příběh posunula do idylických časů první republiky. Režie se ujal herec a režisér Tomáš Jirman, který také rád přichází s novými nápady, a to nejen v činohře: „Jen se snažíme s dramaturgem Tomášem Vůjtkem najít co nejvíc spojitostí mezi oním nijak komplikovaným příběhem lásky a naším suchozemsky praktickým vztahem ke všemu, co je neznámé a ‚s modravých dálek voláním' spojené. Děj se tedy neodehrává v Holandsku, jak nám libreto původně určilo, ale v naší známé české kotlině. Tak trochu si pohráváme s projevy vlastenectví a vlastenčení. Ale troufám si tvrdit, že to všechno je přítomno v samotném ději, nic násilného tam cpát nechceme," dodává Jirman. „Zápletka není složitá: Evžen Zahradník je nápadník k pohledání, jenže srdce slečny Julie je již sedm let zadané. Ten, který jí přísahal city nejpevnější a slíbil věrnost nejvěrnější, ale odplul do dalekých dálek. Možná se i vrátil – ale nikdo neví, jestli to je Alois, nebo Vendelín. Kdoví, jak to všechno dopadne. Záleží jen, čemu chcete věřit," přibližuje inscenaci dramaturg Tomáš Vůjtek.Malá komorní opereta zaujala publikum ihned po své berlínské premiéře v roce 1921. Je plná hudební proměnlivosti, rytmické svěžesti a harmonické stylovosti. Dodnes patří mezi nejoblíbenější stálice světového operetního repertoáru. V hlavních rolích účinkují Jana Doležílková / Martina Šnytová, Josef Moravec / Peter Svetlík, Lada Bělašková / Jana Kurečková / Denisa Žídková, Roman Harok / Jaroslav Rusnák, Jan Drahovzal / Václav Morys, Janka Hoštáková / Eva Zbrožková a další. Inscenaci v režii Tomáše Jirmana hudebně nastudoval Karol Kevický. Scénu vytvořil David Bazika, kostýmy navrhla Lucie Loosová a choreografkou je Jana Vašáková. Premiéry malé velké operety o lásce, která moře přepluje a hory přenese, se uskuteční 2. a 4. října 2014 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy