Hudební scéna Městského divadla Brno oslavila desáté výročí

Brno – Minulou sobotu oslavili nejen zaměstnanci, ale i diváci a významní hosté již desáté výročí existence Hudební scény Městského divadla Brno. Režisér Petr Gazdík spolu s dirigentem a autorem hudebního nastudování Danem Kalouskem připravili pro diváky jedinečný večer, který jim připomněl téměř pět desítek představení uvedených na Hudební scéně.

Večer otevřela legendární píseň Aquarius z muzikálu Vlasy, již si nesmírně užila Helena Dvořáková. Dalším hostem, který se vrátil po delší době na brněnské jeviště a zavzpomínal na svou dřívější mateřskou scénu, pak byla Jitka Čvančarová, která zazpívala písně z muzikálu Nana a Cikáni jdou do nebe. Stejně jako vzpomínali diváci, vzpomínali a dojímali se i herci a hudebníci Městského divadla Brno, díky nimž diváci během tří hodin proputovali nabitými a krásnými deseti lety, které s Hudební scénou prožili. Nechyběl zde ani Petr Gazdík, Radka Coufalová, Dušan Vitázek, Hana Holišová, Svetlana Janotová, Lukáš Vlček, Marta Matějová, Aleš Slanina, Zdeněk Junák, Láry Kolář a mnozí další. Na úspěšné začátky Hudební scény zavzpomínal i spoluautor myšlenky postavit v Brně nový muzikálový sál Zdenek Merta.V závěru večera, který vtipně a odlehčeně moderoval Igor Ondříček s Lenkou Janíkovou, byla na jevišti slavnostně pokřtěna publikace 10 let Hudební scény Městského divadla Brno, jež byla vydána v limitované edici speciálně pro tuto příležitost. Publikace, kterou redigovala dramaturgyně Městského divadla Brno Klára Latzková, se věnuje všem 48 inscenacím, které diváci mohli zhlédnout na Hudební scéně od října 2004. Nechybí výčet členů realizačních týmů ani premiérové obsazení, připomenout si atmosféru představení pomáhají fotografie Jefa a Tina Kratochvilových, kterých čítá kniha na 400. Celé desetiletí shrnuje okem novinářským ve své stati Peter Stoličný, architekt Jozef Kubín a ředitel Stanislav Moša se ohlížejí za průběhem stavby, která byla započata v roce 2001. Závěr knihy je věnován takzvané síni slávy Hudební scény, poněvadž nejen samotná budova, ale především lidé, kteří zde pracují, si za uplynulá léta vysloužili nejedno významné ocenění. Publikace je již v prodeji a lze ji zakoupit na v pokladně Městského divadla Brno nebo objednat na webových stránkách www.mdb.cz.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB)

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy