Městské divadlo Brno připravuje básnické drama Princ Homburský

Brno - Vojenské drama o lásce, cti a spravedlnosti zvané Princ Homburský připravuje již na čtvrtek 30. října Městské divadlo Brno. Režie díla německého dramatika Heinricha von Kleista se tentokrát ujal hostující režisér Mikoláš Tyc, který tak naváže na loňskou spolupráci, kdy uvedl na jevišti Činoherní scény detektivní příběh o autistickém chlapci Podivný případ se psem.

Klasik německého romantismu Heinrich von Kleist (1777-1811) se sice na českých jevištích objevuje poměrně často, převážně však díky své komedii Rozbitý džbán. Naopak Princ Homburský, který je považován za autorovo klíčové dílo, bývá hrán spíše sporadicky. A to i přesto, že jde o strhující příběh, který si svou dramatičností a emocionalitou v ničem nezadá kupříkladu se Cyranem z Bergeracu. Osud ústředního hrdiny, který je mladým vojákem se slibnou kariérou, se z počátku rozvíjí nanejvýš příznivě. Nadto je oblíbencem samotného kurfiřta, vládce Braniborska, kde se drama odehrává. Když zatouží po kurfiřtově schovance a chráněnkyni Natálii a ona jeho cit opětuje, nestojí princovu štěstí takřka nic v cestě. Avšak zdánlivé naprosté štěstí pomine ve chvíli, když princ snící o Natálii při válečné poradě přeslechne rozkaz a při bitvě vede svůj oddíl do neplánovaného útoku. Sice uspěje, za neuposlechnutí rozkazu mu však hrozí trest smrti. Mezní situace vede prince k velkému přehodnocení všeho, v co doposud věřil a co uznával.Toto mimořádné drama je poslední, které Kleist napsal krátce předtím, než v pouhých 34 letech ukončil svůj život sebevraždou. Dalších více než sto let měla německá společnost problém s přijetím tohoto díla, protože představa pruského vojáka, který se děsí smrti a na kolenou prosí o milost za jakýchkoliv podmínek, byla zcela nepřijatelná. Posléze byl Princ Homburský hráván zcela opačně jako oslava pruského vojáctví a jako takový se stal i „oficiálním dramatem" nacistického režimu. Kleist, který sám z odporu k bezduché vojenské disciplíně opustil vojenskou akademii už ve 22 letech, by sotva s něčím takovým souhlasil. Sílu Kleistovy hry tak paradoxně odkryli až francouzští tvůrci: inscenace režiséra Jeana Vilara s Gérardem Philipem v hlavní roli z roku 1952 konečně objevila Prince Homburského jako drama vpravdě existenciální, sugestivní příběh o cti, morálce a spravedlnosti, a získala pro tuto hru více než sto čtyřicet let po jejím vzniku definitivně patřičné uznání. Princ Homburský bude v Městském divadle Brno uváděn v novém, speciálně pro tuto inscenaci vzniklém překladu Václava Cejpka a Moniky Kučerové. V hlavních rolích se objeví Lukáš Janota, Viktor Skála, Eliška Skálová nebo Jaroslav Matějka. Premiéra inscenace se uskuteční na Činoherní scéně 8. a 9. listopadu.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 12 hodinami

Indové v ruské armádě prosí o záchranu. Moskva slibovala peníze, místo toho je poslala na frontu

Indická vláda oznámila, že Rusko vrátilo několik desítek z 91 Indů, které podvodem donutilo bojovat na Ukrajině. Na frontě jich mělo zahynout už devět, další jsou zmrzačení. Úředníci jim slibují rychlý výdělek nebo studium na vysokých školách, chudí indičtí muži ale nevědí, že se ve skutečnosti nechávají naverbovat.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy