Národní divadlo moravskoslezské představí fenomén au pair

Ostrava - Již dnes v 19 hodin ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka bude uvedena premiéra hry jedné z nejvýraznějších současných německých dramatiček Felicia Zeller. Ta se ve svém díle s názvem Rozhovory s astronauty zaměřuje na fenomén au pair a diváci tak čekají příběhy dívek, které odjíždějí tam, kde se jejich sny o krásné a bezstarostné budoucnosti mohou naplnit – do Všeněcka.

„Ve Všeněcku je spousta žen, které potřebují pomoci se vším tím, co západní ženy už dávno nedělají, anebo nestíhají dělat. Mají totiž kariéru, píší články do časopisů, produkují seriály o rodině, sportují, zajímají se o zdravou stravu, dodělávají si doktorát, navštěvují různé kurzy a také mají děti. Mají děti, se kterými potřebují pomoci, protože jak to má člověk všechno stihnout?" přibližuje inscenaci dramaturgyně Dagmar Radová. Dívky mají hlídat potomky všeněckých žen vytížených prací a jinými povinnostmi. Ale všeněcká realita je poněkud jiná, než si představovaly. Namísto členů rodiny se z nich stávají novodobé služky, „holky pro všechno", které musí zvládnout nejen rozmazlené děti, jejich hysterické matky, ale i otce, kteří se prakticky nikdy ze svého kosmu nevracejí domů.Současná a cenami ověnčená německá autorka Felicia Zeller napsala velmi vtipný, ironický text o západních matkách a jejich au pair z Východu. „Každodenní situace, které se točí kolem péče o děti, se prolínají se zásadními otázkami po tom, jak moc dokážeme řídit svůj život, jakým alibismem a bohorovností sami sebe živíme a jak moc padáme do nástrah nepředvídatelného vesmíru životního chaosu, kde se kdykoliv a cokoliv může vznést. Vše je zabaleno do neméně humorného a lehce stylizovaného jazyka," dodává Radová.Režisérem inscenace, která na scénu přivádí až na jednu astronautickou výjimku samé ženy, je Ondřej Elbel, který nemá strach z dámské přesily, a přestože se Astronauti dotýkají přetrvávajících rozporů mezi Západem a Východem, spatřuje důležitost tématu také v jiné vrstvě: „Pro mě je dominantním tématem osamělost a touha po tom, aby postavy někdo poslouchal, aby je vnímal. Boj o jejich místo na slunci, který je docela náročný a často bezvýchodný," uvádí Elbel. V hlavních rolích se divákům představí tři nové členky souboru činohry Tereza Richtrová, Lucie Končoková a Izabela Firlová spolu s hostující Anetou Kernovou, dále Alexandra Gasnárková a Petr Houska. Výtvarník Jan Štěpánek a hudebník Tomáš Vtípil se postarají o to, aby tento kosmos upracovaných žen a jejich au pair se stal na energii, rytmus, barvy a smích bohatou kosmonautickou výživou.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 57 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy