Sunset Boulevard: Šperk ostravské muzikálové sezony se blíží

Ostrava - Velkolepý muzikál Sunset Boulevard slibuje dramatický příběh s prvky hořké komedie, která začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé. Česká premiéra muzikálu se uskuteční již 19. února v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona, druhá premiéra čeká diváky o dva dny později.

Původní filmová předloha režiséra Billyho Wildera demaskovala „velký svět" hollywoodského filmu tak mistrně a sžíravě, jak to nikdo nikdy předtím nedokázal. Právě zcela jedinečný scénář inspiroval v roce 1993 skladatele Andrewa Lloyda Webbera k napsání jednoho ze svých nejlepších muzikálů. „Norma Desmond, kdysi velká hvězda němých filmů, touží po slavném návratu. Její gloriola pohasla s nástupem mluvených filmů, myšlenky zatemnil strach ze zapomnění. Jedinou nadějí je Joe, mladý hollywoodský scenárista, jehož kariéra se ale za dramatických okolností právě řítí ke dnu," přibližuje dramaturg a šéf souboru opereta/muzikál Patrick Fridrichovský a dodává: „Role Normy Desmond patří k hereckým snům, které se mohou splnit snad jen jednou za život."O uvedení Sunset Boulevardu již v minulosti usilovalo několik domácích divadel. Česká premiéra muzikálu však zazní právě v Ostravě a Národní divadlo moravskoslezské se tak stane první a jedinou českou scénou, která bude mít na repertoáru hned tři tituly Andrewa Lloyda Webbera současně, přičemž Sunset Boulevard patří k vůbec nejlepším titulům nekorunovaného krále britského muzikálu. V Ostravě se v hlavní roli objeví domácí hvězda souboru Hana Fialová. A kdo je pro ni Norma Desmond?„Třeba ještě jednou či dvakrát změním názor. Ale určitě je oběť svého povolání, toho, jak to v showbyznysu chodí. Má v sobě dětinskost a naivitu raněné bytosti. Uvnitř se skrývá jádro silné, možná až egocentrické ženy. Krásná role, to snad ani nemusím dodávat." V alternaci se ostravským divákům představí také známá slovenská herečka Katarína Hasprová.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 27 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy