Národní divadlo moravskoslezské uvede komedii Škola pro ženy

Ostrava - Po více jak desetileté odmlce se na jeviště Národního divadla moravskoslezského vrací komedie z pera největšího francouzského komediografa Jeana-Baptisty Poquelina, známějšího pod uměleckým jménem Molière. Škola pro ženy je satirickou komedií o postavení ženy v tehdejší společnosti, která se divákům představí v premiéře již 19. března v Divadle Antonína Dvořáka.

Hlavním hrdinou příběhu je Arnolf, starší muž, který je znám svým výsměchem a pohrdáním vůči ženatým mužům. Je totiž přesvědčen, že všechny krásné, chytré a oduševnělé ženy zákonitě nasazují svým mužům parohy. V hlavní roli uzurpátorského Arnolfa, jenž si pro sebe vychovává mladou dívku, se představí herec Jan Fišar, který tak bude moci zhodnotit zkušenosti z práce na titulní roli v inscenaci Molière. Ta byla uvedena v roce 2006 v nastudování činohry Národního divadla moravskoslezského a taktéž v režii Janusze Klimszy. Role Arnolfa je současně poctou Janu Fišarovi, a to u příležitosti jeho významného jubilea, které oslaví v září tohoto roku. „Těšila mě práce na Škole pro ženy. Sešla se báječná parta kumštýřů (myšleno žen i mužů). Zkoušeli jsme a hrajeme mimořádně těžký Kadlecův překlad – o to více všichni pracovali, byly to příjemné dny," hodnotí spolupráci Jan Fišar.Hereckou partnerkou Janu Fišarovi bude Petra Lorencová v roli Anežky a milostný trojúhelník bude doplňovat Ivan Dejmal jako Horác. Diváci se mohou těšit také na Tomáše Jirmana v roli Chrysalda, Arnolfova přítele a věčného oponenta, dále na Davida Viktoru, Jana Lefnera a Michaelu Petřekovou. Přestože Molièrovy komedie patří ke klasickým titulům repertoárových divadel, na scénu Národního divadla moravskoslezského se tento ostrovtipný znalec a kritik lidských slabostí a nešvarů vrací po více jak deseti letech. „Molière pracuje s osvědčenými komickými postupy, kdy divák ví více než postavy, a situace vedle komiky nepostrádají napětí i překvapení," dodává dramaturgyně Dagmar Radová. Premiéra inscenace se uskuteční 19. března 2015 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy