Národní divadlo moravskoslezské uvede tragikomedii Doktor Faustus

Ostrava - Brilantní tragikomedie Christophera Marlowea s názvem Doktor Faustus se již zítra poprvé objeví v repertoáru Národního divadla moravskoslezského. V hlavních rolích příběhu o muži, který upsal svoji duši ďáblu, se představí František Strnad a Robert Finta.

Alžbětinský dramatik a Shakespearův současník Christopher Marlowe napsal silný dramatický příběh o muži, který se nerozpakuje za slib všeho vědění nabídnout svou duši peklu. Poté, co uzavře s Mefistofelem pakt, Faust zažije mnoho dobrodružných a dokonce i humorných situací, svému tragickému osudu ovšem nakonec neunikne. Marlowe psal své nejznámější a nejlepší dílo dávno před známější verzí J. W. Goetha, jen asi šedesát let po smrti skutečného Fausta, který žil v Německu. V čem je Faust od Christophera Marlowea jiný? „Liší se ve všem, a přitom v té hlavní myšlence zůstává stejný. Marlowe oproti Goethovi nemá Markétku – tedy možnost vykoupení skrze lásku tu ani není nabídnuta – tento Faust téměř nemá naději – paradoxně však nabízí Marlowe podstatně víc ironie a komediálnosti. Tento Faust stojí přímo uprostřed mezi fraškou a tragédií, hraje si s žánry tak, že nevíte – máte-li plakat, nebo se smát, nu, někdy žijeme život taky tak...," uvádí režisér Pavel Khek, který spolupracuje s činohrou Národního divadla moravskoslezského vůbec poprvé.Hru převedl z angličtiny speciálně pro tuto inscenaci renomovaný překladatel Martin Hilský. Dalším unikem inscenace je dramaturgická koncepce, v rámci které diváci neuvidí herce na jevišti pouze jako postavy Marloweovy hry: „Život Christophera Marlowea byl neméně dramatický než ten Faustův, a proto jsme i my podlehli pokušení: do hry o Faustovi jsme vkomponovali také příběh o jeho stvořiteli. A pozor: setkáte se tu i se samotným Shakespearem!" láká diváky dramaturg Marek Pivovar.

V hlavních rolích se představí František Strnad jako Faustus a Robert Finta jako Mefistofeles. V dalších rolích se mohou diváci těšit na Vladimíra Čapka, Vladimíra Poláka, Aleše Bílíka, Jana Kováře, Františka Večeřu, Petra Housku, Annu Cónovou, Pavlínu Kafkovou, Miroslava Rataje, Lucii Končokovou, Terezu Richtrovou, Izabelu Firlovou a Marcela Školouta. Hraje se na scéně Michala Syrového a v kostýmech Agnieszky Páté-Oldak. Autorem hudby je Václav Kořínek, pohybová spolupráce je dílem Igora Vejsady a bojové scény s herci nazkoušel Petr Nůsek. Premiéra inscenace Doktor Faustus se uskuteční 26. března 2015 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Při příležitosti premiéry inscenace se také uskuteční debata s panem profesorem Vladimírem Justem, která proběhne 31. března v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy