Premiéra hry Mnoho povyku pro nic v divadle Bez zábradlí zvedla diváky ze sedadel

Praha - Na premiéře představení Mnoho povyku pro nic v Divadle Bez zábradlí se v uniformách anglických letců představili Roman Zach, Lucie Benešová, Veronika Freimanová, Martin Zbrožek nebo Veronika Žilková. Skupinka amatérských nadšenců se rozhodla podpořit své kolegy na frontě a díky rozhlasu jim přehrát shakespearovskou hru.

„Nazkoušením hry Mnoho povyku pro nic se tak připojujeme ke stovkám divadel po celém světě, které letos vzdávají hold Williamu Shakespearovi. Tento rok totiž uběhlo čtyři sta let od jeho smrti". "Jsme nadšení, že jsme pro režii tohoto představení získali režiséra Guye Robertse z Prague Shakespeare Company, který se souborným shakespearovským dílem zaobírá už mnoho let a získal za svou práci mnoho mezinárodních ocenění," říká ředitelka divadla Hana Heřmánková.

V hlavních rolích Mnoho povyku pro nic se představí Lucie Benešová, Roman Zach, Karel Heřmánek jr., Veronika Žilková, Martin Zbrožek, Dana Morávková, Nikol Kouklová, Veronika Freimanová, Petr Pospíchal, Zdeněk Dušek a další. „Jsem poctěn, že Mnoho povyku v Divadle Bez zábradlí režíruji. Příležitost nazkoušet hru ve spolupráci s Lucií Benešovou jako Beatrice, Romanem Zachem jako Benedicem a dalšími, je pro mne úžasnou zkušeností. Spolupracujeme také s panem profesorem Martinem Hilským, jehož překlady jsou vynikající a opravdu zachovávají podstatu Shakespeara," říká Guy Roberts z Divadla Kolowrat a dodává, že nemá obavu ani z jazykové bariéry."Dobří herci se poznají bez ohledu na to, jakým jazykem mluví, a my máme velké štěstí na obsazení."„Hra je pojatá jako živé rozhlasové vysílání z roku 1942. Všechna představení jsou vysílána živě přes internet, stejně jako se vysílaly staré rozhlasové hry. Piloti a ženy Spojenecké armády (kde společně s Brity bojovali Australané, Američané i Čechoslováci) se sejdou, aby připravili rozhlasovou verzi Mnoho povyku pro nic a podpořili tak morálku vojáků na frontě. Vše je zasazeno do období Československé exilové vlády v Londýně, která bránila svobodné a demokratické Československo. Stejně jako vojáci tenkrát si hru při každém představení můžete v přímém přenosu poslechnout na webu divadla www.bezzabradli.cz," upřesňuje mluvčí divadla Bez zábradlí Zlata Jílková. Původní texty přeložil skvělý profesor Martin Hilský. „Netradiční pojetí této inscenace se mi líbí už proto, že zapadá do širších shakespearovských kontextů a připomíná, že Shakespearovo jméno není spjato jen s anglickým a světovým divadlem, ale také s osudovými momenty anglických a světových dějin. Myslím, že režisér Guy Roberts měl šťastnou ruku, když svou adaptaci Shakespearovy hry pojal jako pokus válečného vysílání BBC inscenovat Mnoho povyku pro nic ve válečném Londýně, to jest v době, kdy Anglie procházela osudovou zkouškou ohněm a obstála v ní," dodává Martin Hilský. Premiéru hry Mnoho povyku pro nic si nenechali ujít ani Dana Syslová, Jaroslav Uhlíř s manželkou, profesor Pavel Pafko a další osobnosti, které se zapojily do premiérových oslav ve stylu čtyřicátých let. „Atmosféru skvěle doplnil i český Frank Sinatra Jan Smigmátor se svým bandem, který v kavárně Divadla Bez zábradlí skvěle zahrál i zazpíval. Reprízy představení Mnoho povyku pro nic můžete v Divadle Bez zábradlí nejblíže vidět  25. a 31. května," doplňuje Zlata Jílková.

Související

Cikáni jdou do nebe

Divadlo Bez zábradlí bude mít v budoucí sezóně nové vedení i nové hry

Divadlo Bez zábradlí zahajuje již dvacátou osmou sezónu, ve které nabídne několik premiér. Mimo jiné bude také hostit Prague Shakespeare Company a nabídne bohatý doprovodný a vzdělávací program. Dochází také ke změně ve vedení. Do nových rukou definitivně divadlo přejde začátkem příštího roku.
Cikáni jdou do nebe

RECENZE: Cikáni jdou do nebe. Balada, která vyprodala Divadlo Bez zábradlí

RECENZE – Opatření skončila a některá divadla začala hrát. Patří mezi ně i Divadlo Bez zábradlí, které mělo na své vystoupení Cikáni jdou do nebe vyprodáno. Příběhu o touze po svobodě vévodí temperamentní tance a romská hudba. Herci se přitom stíhají vydýchávat jen díky potlesku obecenstva, hlasité výstřely duní divadlem a za mrskaní biče se odehrávají vášnivé erotické scény. Vše toto charakterizuje představení režírované Radkem Balašem, které i přes jednoduchý příběh dokáže zaujmout.

Více souvisejících

Divadlo Bez zábradlí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy