James Dean baletu přijede do Prahy

Praha – Jeden z nejvýraznějších světových tanečníků přijal pozvání do Prahy. Sergej Polunin je často označovaný jako James Dean baletu nebo nejtalentovanější baletní tanečník své generace.

Balet Národního divadla oznámil, že do Prahy zavítá jedna z nejvýraznějších osobností současné baletní scény. Sergej Polunin byl nejmladším sólistou v historii Královského baletu v Londýně a je často přirovnáván k legendárnímu Michailu Baryšnikovi. Ukrajinský tanečník se dostal až na filmové plátno díky spolupráci s americkým režisérem Stevenem Cantorem a producentkou Gabrielle Tanaovou.

Sergej Polunin se z nejprestižnějších divadel dostal až do filmu. Snímek Dancer měl světovou premiéru v USA a od té doby sklízí jeden úspěch za druhým. Pražští diváci budou mít možnost film zhlédnout v historické budově Národního divadla v květnu. Promítat se však bude pouze dvakrát během jediného dne.

Polunin se však nepředstaví pouze ve filmu, diváci budou moci tohoto vynikajícího tanečníka shlédnout živě, a to na prknech Národního divadla v populární choreografii Také me to Church. Po vystoupení se uskuteční veřejná diskuze s umělcem nejen o filmu, ale i o jeho kariéře a životě. Diskuzi povede producent Milosh Harajda, který se Sergejem i LaChapellem úzce spolupracuje a díky kterému se celá akce realizuje.

Vstupenky budou v prodeji od 10. března 2017 v pokladnách Národního divadla. Stane se tak přesně v den, kdy film vstoupí do distribuce ve Velké Británii.

„Jsem velice rád, že unikátní dokument s prostým názvem DANCER se podařilo dostat do Národního divadla, a to i s jeho protagonistou osobně. Sergeje Polunina považuji bez nadsázky za fenomenální zjev, a to nejen z hlediska jeho profesionálních dovedností, ale stejně tak i v rámci značné vnitřní rozervanosti a neučesaných životních peripetií.  Sergej sám i tento film „mluví“ o tom, že každá mince má dvě strany a nic v životě není zadarmo,“ svěřil se umělecký šéf Baletu Národního divadla, Petr Zuska, v tiskové zprávě.

Film Dancer je osobním portrétem pozoruhodného člověka a velkého umělce, tanečníka Sergeje Polunina. Ten na vrcholu své slávy, ve dvaceti jedna letech, odešel z tanečního světa a balancoval se svým talentem, jenž se v té době stal spíše zátěží než darem.

„Po privátní předpremiéře v Londýně, na kterou mě pozvala producentka filmu Gabrielle Tana, jsem pochopil, že Sergejův příběh musí vidět české a slovenské publikum. V Londýně nebo New Yorku veřejnost ocení uměleckou hodnotu tohoto dokumentárního díla, ale vzhledem k naší historii i geografické poloze film Dancer zdejší diváky zasáhne úplně jinak. Měl jsem to štěstí, být přítomen na začátku cesty Sergeje a Davida LaChapella a bylo fascinující pozorovat, jak jedno setkání v hotelu Claridges vyústilo do globální senzace," říká producent Milosh Harajda.

Sergej Vladimirovič Polunin se narodil v roce 1989 v ukrajinském městě Kherson. Od čtyř do osmi let chodit na hodiny baletu na místní akademii a poté navštěvoval Kievskou státní taneční konzervatoř. Jeho rodiče se rozvedli, když bylo Sergejovi patnáct. Tato skutečnost se pro mladého tanečníka stala zdrojem traumatu a Sergej ztratil motivaci tančit. Začal pít, nechodil na lekce, vystupoval pod vlivem kokainu.

Polunin se stal historicky nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně, ale v roce 2012 z divadla odešel. Poté však přijal pozvání do Ruska a stal se prvním sólistou v Moskevském akademickém hudebním divadle K. S. Stanislavského a V. I. Němiroviče-Dančenka a ve Státním akademickém divadle opery a baletu v Novosibirsku. Za svou kariéru získal několik prestižních ocenění. V roce 2013 se rozhodl s tancem definitivně skončit.

O rok později se ale setkal s americkým fotografem a hudebním režisérem Davidem La Chapellem, který mu nabídl spolupráci a společně vytvořili mimořádně úspěšný hudebně-taneční klip Take me to Church. Po této zkušenosti se Polunin k tanci opět vrátil. Uvědomil si totiž, že je jeho životním posláním a darem.

Promítání filmu Dancer se koná 1. května 2017 v 16 a 20 hodin v Národním divadle v Praze.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Sergej Polunin Balet Divadla

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy