K vrcholům letošního festivalu Ostravské dny patří koncert Radikální minulost

Ostrava - Jedním z nejlákavějších částí programu letošního ročníku festivalu Ostravské dny je koncert na scéně Divadla Antonína Dvořáka s názvem Radikální minulost. Dva ostravské orchestry provedou posluchače skladbami autorů, kteří patřili v průběhu poslední stovky let mezi průkopníky a často předznamenávali hudební vývoj. Koncert bude vysílat Český rozhlas Vltava.

Jedním z vrcholů letošního ročníku festivalu Ostravské dny bude jistě patřit koncert s názvem Radikální minulost, který proběhne na scéně Divadla Antonína Dvořáka. Mezinárodní symfonický orchestr mladých ONO / Ostrava New Orchestra a Ostravská banda pod vedením dirigentů Petra Kotíka a Bruna Ferrandise posluchačům představí sladby autorů, kteří patřili v průběhu poslední stovky let mezi průkopníky a často předznamenávali hudební vývoj. Koncert bude v přímém přenostu vysílat i Český rozhlas Vltava.

Koncert zahájí první orchestrální skladba Mortona Feldmana Marginal intersection. Jeden z nejsvérznějších autorů dvacátého století skladbu napsal v roce 1951 - v době, kdy se potkal s  s Johnem Cagem. Kompozice je plná náhodných procesů, které později Feldman naprosto opustil.

V kontrastu s "náhodou" zazní Metamorfózy, studie pro 23 strunných nástrojů, kterou napsal Richard Strauss a uzavřel jí jednu velkou kapitolu hudebních dějin. Ve skladbě je patrná obrovská deziluze, bolest válkou zničeného světa i rozčarování jeho představ o německém národu.

Nejstarší skladbou večera je křehký Central Park in the Dark Charlese Ivese z roku 1906. Ives se inspiroval zvuky horké letní noci v newyorském Central Parku před tím, než si zvukový prostor pro sebe uzurpovaly spalovací motory, rozhlas nebo televize.

Zazní také dvě části Afrického cyklu, který v roce 1961 napsal Jan Rychlík pro svůj legendární pražský soubor Musica Viva Pragensis, kde se setkal s Petrem Kotíkem a Rudolfem Komorousem. Uslyšíte také skladbu Olympia z roku 1964 posledního jmenovaného člena uskupení, která pro svou zdánlivou jednoduchost vedla dobovou kritiku k chápání kompozice jako zdařilého hudebního žertu a nikoliv jako mimořádnou předzvěst budoucícho evropského redukcionalismu či amerického minimalismu. Hudba pro tři in memoriam Jan Rychlík od Petra Kotíka vyvolala na Varšavské jeseni v roce 1964 skandál a vedoucí oficiální československé delegace Ctirad Kohoutek hudebníky po koncertě slovně i fyzicky napadl.

Two Pages (Dvě stránky) Philipa Glasse z roku 1968 jsou jednou z jeho nejlepších raných prací a zřetelně reprezentují Glassův počáteční a tolik převratný minimalismus.

Na závěr koncertu Radikální minulost usedne za klavír legendární newyorský klavírista Joseph Kubera, aby spolu s orchestrem přednesl Koncert pro klavír a orchestr Johna Cage z roku 1958 - dílo, které obsahuje 63 stran a 84 typů kompozice, přehrávaných náhodně, v celcích i po částech a v různých formách.

Bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny patří mezi unikátní akce v celosvětovém měřítku s bohatou mezinárodní účastí na straně účinkujících i návštěvníků. Festival, který pořádá Ostravské centrum nové hudby v čele s hudebním skladatelem a neúnavným propagátorem moderní hudby Petrem Kotíkem, se letos koná po deváté.

Festival nabízí orchestrální kompozice i současnou operu, zvukové instalace i maraton elektronické hudby, virtuózní sóla a experimentální performance za účasti renomovaných skladatelů a zahraničních hostů, v industriálních prostorách, klubech i kostelích. Součástí Ostravských dní je také vzdělávací Institut, který je mezinárodním pracovním prostředím pro skladatele a interprety pod vedením umělců z celého světa.

„Za 16 let intenzivní práce se nám podařilo zanést Ostravu na mapu významných metropolí soudobé hudby. Dochází zde k unikátním setkáním napříč generacemi hudebníků, skladatelů i publika. Na tři týdny měníme ,nenormální'´hudební situaci, což je ta, která nás dnes obklopuje, na prostředí ,normální', a to je to, které se primárně zaměřuje na tvorbu své doby,“ říká Petr Kotík v tiskové zprávě.

Ostravské dny 2017 se konají od 24. srpna do 2. září 2017 v Ostravě. Podrobný program najdete na webu www.newmusicostrava.cz/cz/ostravske-dny/.

Související

String Noise

Ostrava se stane podeváté centrem soudobé hudby

Ostrava – Ostravu na přelomu srpna a září rozezní soudobá hudba. Prostory Trojhalí Karolina, Starých koupelen v Dolní oblasti Vítkovice, Kostela sv. Václava, Divadla Antonína Dvořáka i další místa v Ostravě se stanou dějištěm devátého ročníku hudebního festivalu Ostravské dny. Na programu bude opět nová a experimentální hudba v podaní ostravských i hostujících umělců.

Více souvisejících

festival Ostravské dny Národní divadlo moravskoslezské (NDM) kultura Divadla koncerty Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 9 hodinami

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy