Töpfer byl uveden do funkce ředitele Divadla na Vinohradech

Praha - Pražské Divadlo na Vinohradech od nové sezony, tedy od začátku září, povede herec a za ODS zvolený senátor Tomáš Töpfer. Ve středu ho do funkce uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

"Představil jsem pana Töpfera zaměstnancům a popřál divadlu, ať se daří," sdělil Novotný.

Metropole vyhlásila výběrové řízení v říjnu loňského roku, ředitel vinohradského divadla Jindřich Gregorini totiž odchází do důchodu.

Nový šéf Divadla na Vinohradech si myslí, že některé současné inscenace se měly odehrát v jiném prostoru. Základem jeho koncepce je živé moderní divadlo se silným hereckým souborem a nejlepšími režiséry, kteří umí s tak velkým prostorem pracovat. Současně tvrdí, že divadlo přišlo o své diváky a návštěvnost by se měla začít měřit po přestávce.

Základní tým Töpfera bude tvořit umělecký šéf Juraj Deák a šéfdramaturg, profesor Jan Vedral. Oba jsou jeho dlouholetí spolupracovníci.

Dosavadní umělecký šéf Martin Stropnický ze své funkce kvůli odlišným názorům již odstoupil. Spolu s manželkou Veronikou Žilkovou ke konci sezony v divadle skončí. Z divadla odchází i další herci jako například Ladislav Frej.

Jmenování Töpfera se nelíbilo opoziční ČSSD. Tvrdila, že výběrové řízení bylo pod silným politickým tlakem a odborné kvality kandidátů byly zcela upozaděny. "Jmenování Töpfera je nejen typickým příkladem politické korupce, ale zároveň alarmujícího morálního střetu zájmů, protože Töpfer zároveň provozuje Divadlo Na Fidlovačce, které každoročně čerpá od hlavního města grantovou podporu ve výši takřka deset milionů korun," uvedl před časem bývalý radní pro kulturu a zastupitel Lukáš Kaucký (ČSSD). Töpfer už ale na Fidlovačce nepůsobí.

Tomáš Töpfer po absolutoriu na pražské DAMU vystřídal několik angažmá. V letech 1987 až 1998 se objevoval na prknech Divadla na Vinohradech. V roce 1995 společně s herečkou Eliškou Balzerovou založil nadaci na obnovení Divadla Na Fidlovačce, které herečka po jeho odchodu vede. Töpfer je držitelem divadelní ceny Alfreda Radoka. Od roku 2006 je bezpartijním senátorem za ODS.

Související

Jaroslav Kubera

V Rudolfinu proběhla pieta za Kuberu (†72), dorazil i exprezident Klaus

Politici i představitelé veřejného života se dnes odpoledne v pražském Rudolfinu rozloučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), který v lednu náhle zemřel ve věku 72 let. Jeho památku přišli uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, zástupci církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol.
Tomáš Töpfer

Mafra prohrála. Herec Töpfer má nárok na odškodné za článek, potvrdil ÚS

Ústavní soud (ÚS) definitivně potvrdil rozsudek přiznávající herci Tomáši Töpferovi 150.000 korun za článek v Mladé frontě Dnes. Názorový text "Jak vydělávat na holokaustu" vyšel v roce 2015 a jmenoval Töpfera mezi "figurami proslulými hlavně čichem na dobrý kšeft". Ústavní soudci stížnost na rozsudek označili za zjevně neopodstatněnou.

Více souvisejících

Tomáš Töpfer

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny

Čtvrtého květnového dne roku 1929, tedy před 95 lety, se v belgickém hlavním městě do vážené rodiny s aristokratickými předky narodila holčička. Ta se později jako Audrey Hepburnová stala slavnou herečkou a módní ikonou. Svůj rodinný původ měla i v našich zemích.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy