Francouzská dramatička byla nadšená z české inscenace své hry

Praha – Divadlo v Rytířské uvedlo v polovině února tohoto roku francouzskou hru „Úhlavní přátelé“ od Carole Greep. Tato úspěšná dramatička a bývalá herečka nyní zavítala do Prahy na pozvání Divadla v Rytířské, kde shlédla svoji hru v podání českých herců. Jak se jí představení líbilo, sdělila pak v krátkém rozhovoru.

Jak se vám líbila česká inscenace vaší hry v Divadle v Rytířské?

Představení se mi velice líbilo, opravdu – moc děkuji. Bylo velmi emotivní, plné akce, dokonale rytmizované a hlavně plné humoru. A pokud mohu ocenit herce, byli vynikající – měli cit pro jednotlivé situace a dokázali vygradovat vtipné i vypjaté chvíle.

Máte ve hře oblíbenou scénu, na kterou se vždycky těšíte?

Samozřejmě, miluji všechny komické. Ale rozhodně mezi moje nejoblíbenější patří ta, kdy se Charles snaží donutit Pierrea, aby mu odvyprávěl scénář, který mu dal číst a ještě vyhrocuje ty absurdní věty, které vyslovuje Pierre, jež zabředává víc a víc do nesmyslů a zamotává se ve vlastní hlouposti... Potom se vždycky těším na scénu s houbičkou na nádobí, která je hodně šílená a jen dovršuje to, co si o Marii myslíme. A bez zaváhání ještě musím jmenovat jednu oblíbenou scénu, kdy Carolle nabízí hostům pečeného lososa na hruškách včetně větviček a listí.

Kolikrát jste viděla na jevišti svoji hru?

Ani nevím, zda se to dá spočítat... Když měla premiéru v roce 2003, začalo ji hrát hned několik divadel najednou a já se snažila jezdit na každou premiéru. Ale protože jich docela přibývalo, nechala jsem toho, jenom bych cestovala! Ale upřímně řečeno bylo senzační a hodně zajímavé ji vidět v italském zpracování v Římě nebo Milánu, v portugalské verzi v Lisabonu i teď v Praze.

V Praze jste poprvé?

Nikoli, podruhé a je mi líto, že jen velmi krátce. Poprvé jsem přijela před deseti lety, když jsem spolupracovala na jedné reklamě, která se v Praze natáčela. A podruhé teď, kdy mě pozvalo Divadlo v Rytířské, což byl víc než příjemný zážitek.

Ještě se zastavím u hry „Úhlavní přátelé", co vás k jejímu napsání inspirovalo?

Vlastně úplně přesně to už nevím, ale rozhodně to byl můj osobní prožitek - prostě to v jednu chvíli přišlo a já se musela z určitého pocitu vypsat. Za čtyři měsíce jsem měla hru hotovou. Byla to moje úplně první hra, takže bylo nutné, abych nápad rychle dostala na papír. Přitom jsem ani nevěděla, zda umím psát, jestli vystavím dobrý dramatický příběh, stvořím dialogy... byla jsem jen herečka! Všechny moje hry mají společné jedno – vycházejí z mého života, nejsou příliš vzdálené ani životu lidí kolem mě, možná proto jsou divákům tak blízké. A ještě dovětek - Carole mi nejvíc připomíná mě samotnou, moji přátelé by mohli vyprávět... (smích)

Konečně, vždyť jste jí dala do vínku stejné jméno!

Ano, byl k tomu důvod. Jinak v mých hrách je mnohé ze skutečného života, ale samozřejmě velmi nadsazené.

Dnes se cítíte být víc scenáristkou, autorkou, ale původně jste herečka – psala jste hru nebo roli Carole pro sebe?

Nepsala jsem ji původně pro sebe, bylo by divné hru napsat a ještě v ní hrát – to by bylo příliš nebezpečné, alespoň pro mě. Co kdyby neměla úspěch a já v tom navíc hrála! (smích) Ale dneska už si umím představit, že bych si v ní zahrála. A docela s lehkostí... myslím, že se Carole, jak ji hraje Tereza Kostková, velmi podobá tomu, jak bych to hrála já.

A zahrála byste si raději Carole nebo Marii?

Určitě Carole! Přesně bych věděla o čem ji hrát, dokonce mám někdy pocit, že by to byla jistá forma odplaty životu – alespoň malá satisfakce.

Máte za sebou několik her, zahrála jste si v nějaké?

Ano, ale až ve třetí v pořadí. Abych řekla pravdu, být herečkou je sice báječná věc, ale já jsem příliš netrpělivá, abych seděla doma u telefonu a čekala, až mi někdo nabídne nějakou roli. Potřebuji být aktivním hybatelem svého života, a proto se stále častěji uchyluji k autorství – dnes se tedy mnohem víc považuji za autorku. Píšu pro divadlo, televizi, rozhlas, spolupracuji na některých zábavných projektech ve Francii, kde podobně jako všude na světě mají lidé chuť se bavit. Život je sám o sobě dost složitý, i proto má navrch komedie, u které si lidé odpočinou od jiných starostí a vystoupí z každodenního kolotoče. Konečně je to stejné jako u vás – viděla jsem diváky v pražském Divadle v Rytířské, jak se při hře „Úhlavní přátelé" baví. Tak trochu se dívají na vlastní život, tak trochu na cizí a to vše navíc s nadhledem a humorem. To je myslím pro současného diváka typické. Já osobně miluji černou komedii, kde se od smíchu přechází k slzám a zase zpět... Pohrávání s emocemi je to, co mě při psaní her nejvíc baví.

Francouzská dramatika je u nás velmi ceněná, znáte naopak nějaké české autory?

Bohužel ne mnoho, trochu se stydím, ale rozhodně mám velmi ráda absurditu Václava Havla, podivného Franze Kafku a samozřejmě geniálního Milana Kunderu, ten je ve Francii doslova adorovaný. Ale ráda bych další poznala... doufám, že budu mít příležitost. Třeba se vám bude líbit nějaká další moje hra, Divadlo v Rytířské ji uvede a já velmi ráda opět přijedu. Praha má své neopakovatelné kouzlo...

Carole Greep bývala původně herečkou, teď se však věnuje psaní divadelních her, rozhlasových i televizních inscenací. V současné době slaví úspěchy s řadou aktuálních her, jakou je právě hra „Úhlavní přátelé".

Nová komedie „Úhlavní přátelé" ukazuje záludnosti technických vymožeností. Stačí neopatrné zacházení s telefonem a můžete přijít o nejlepší přátele.

Ve Francii měla tato komedie premiéru před jedenácti lety a stala se velice úspěšnou. Jenom v Paříži ji vidělo od roku 2003 přes milion diváků.

V české verzi se na divadelních prknech vedle sebe objevila čtveřice prvotřídních českých herců – Nela Boudová, Tereza Kostková, Radek Holub a Miroslav Vladyka.

Českou premiéru měla hra 15. února. Na tuto hru můžete zajít do Divadla v Rytířské 15. května 2014.

Související

Více souvisejících

Divadlo v Rytířské Tereza Kostková Nela Boudová (herečka)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

Dohoda, nebo útok na Rafah. Izrael dal Hamásu poslední šanci

Dnes do Izraele dorazila egyptská delegace s cílem znovu rozběhnout jednání o ukončení konfliktu v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících izraelských rukojmí, kteří jsou drženi palestinským hnutím Hamás od října loňského roku. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy