Jak z trápení udělat komedii? To se dozvíte v Klicperově divadle

RECENZE – V Klicperově divadle o víkendu uvedli k životu novou hrou Davida Drábka Velká mořská víla. Velká mořská víla navazuje na populární Jedlíky čokolády, se kterými Drábek a soubor Klicperova divadla exceluje poslední tři roky.

Inscenace Velká mořská víla (Jedlíci čokolády po deseti letech) vás opět zavede do života tří sester, které během posledních deseti let neprožily jen radostné chvíle. Dostáváme se za nimi ve chvíli, kdy Helena, Róza i Valerie prožívají nějaké trable. Některá trápení jsou malicherná, jiná, dalo by se říci, až „neslučitelná se životem".

Róza (Pavla Tomicová) se snaží otěhotnět, ale není jí přáno, a to přestože Róza slevila a přála by si i „dítě s vadnými součástkami". Svět se ale podle Valerie holt brání Ludvíkově DNA, který, řekněme si to narovinu, je trochu mimo a na svůj věk dětskými nápady až překvapivě hýří. Vztah Rózy s Ludvíkem (Jiří Zapletal) je dobrou inspirací pro všechny vztahy, stačí přistoupit na hru partnera, aby jej partnerka dostala tam, kam chce.

Manželství Heleny (Isabela Smečková Bencová) s Janem (Jan Vápeník) se dostává do nelehké situace, kdy Helenu ubíjí nejen neschopnost Jana, ale i jejich dvě přemoudřelá dvojčata, která zase „rostou" z rodičů, jak to tak u osmiletých výrostků bývá. Podrážděnost Heleny se zpětně odráží i na nespokojenosti Jana, kterému se stýská po jistých aspektech partnerského života.

Situace Valérie (Pavlína Štorková) je kapitola sama o sobě. Je v nelehké pozici, kdy najít sílu k pozitivním myšlenkám a povzbuzování ostatních je nanejvýš obtížné. I tak se však Valerie snaží pomoci vyřešit problémy všech jejich blízkých. Nikoho nepoučuje, ale pomáhá jim otevřít oči, aby svůj život šmahem neodsoudili.

Róza provozuje Temnou sluje, kde se lidé o samotě pomocí terapie tmou snaží srovnat si myšlenky a přehodnotit priority, aby byli v životě především spokojení. Příběh dostane nový rozměr právě kvůli tomu, že do Temné sluje přijde nový klient, úspěšný a mladý Adam. Zprvu sebevědomý a chladný Adama se brzy zamiluje do Heleny, která právě v jeho náruči hledá pomoc od trablů svého manželství, což však vzápětí sama sobě vyčítá.

Nicméně brzy na tuto skutečnost přijde Jan, který společně s Ludvíkem pracuje jako soukromé očko a špehuje záletné partnery. Ne, že by jim jejich profese kdoví jak šla, ale nakonec, byť pomocí značně podivných metod, vše odhalí. A nejinak tomu je v případě Heleny a Adama. Jak to vše dopadne, ale není namístě prozrazovat. Kdo taky má rád prozrazené pointy?

Ačkoli se celý příběh zdá, že není zrovna humorný, není tomu tak. Většinu hry se budete smát, mnohdy i tomu, jak až příliš povědomé vám repliky budou připadat. Kadence fórů je skutečně neuvěřitelná. Překvapí vás proto, když se atmosféra náhle promění na pochmurnou a dojímavou, jak skutečně jsou všechny emoce zahrané. Nejednou vám přeběhne mráz po zádech.

Herecké nasazení bylo obrovské a bylo znát, že je tato inscenace opravdu baví. Mnohdy bylo velmi obtížné odlišit, kdy se jedná o smích naordinovaný režisérem, a kdy se smějí navzájem svému vystupování. Zvlášť u takového šotka, jakým je Pavla Tomicová, se těžce poznává, co je ještě v roli.

Pokud se vydáte do Hradce Králové do Klicperova divadla, připravte se také na to, že si herci v této inscenaci mnohdy pohrávají s publikem. Mnohdy je ale až překvapí, jak se diváci zapojí. 

Diváci byli z představení Velká mořská víla nadšení a divadlenímu souboru se tak dostalo standing ovation. 

V inscenaci hraje Isabela Smečková Bencová, Pavla Tomicová, Pavlína Štorková, Jan Vápeník, Jiří Zapletal, Jan Sklenář/Vladimír Polívka, Vilma Dršatová/Zuzana Malá, Vendelín Vávra/Jan Václavík, Jan Bílek, Miroslava Vyletělová a Viktor Prokeš. Všechny vedl v roli režiséra sám autor hry David Drábek, který je uměleckým šéfem v Klicperově divadle.

Příběhy se odehrávají v poutavých až pohádkových kulisách z dílny Marka Zákosteleckého, kdy jsou na jevišti hned tři pokoje a zmíněná Temná sluj. O kostýmy se postarala Simona Rybáková. Hudbu pro představení připravil Darek Král a Tomáš Belko, který napsal text písně.

Nejbližší reprízy má soubor Klicperova divadla na programu ve středu 28. května a ve čtvrtek 12. června. 

Související

Více souvisejících

Klicperovo divadlo

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 23 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 45 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy