Klicperovo divadlo uvede adaptaci stěžejního románu ruské literatury

Hradec Králové - Po úspěšných inscenacích Labutí jezero, Evžen Oněgin a Pěna dní se do Klicperova divadla vrátí režijní duo SKUTR. Tentokrát zde nastuduje stěžejní román světové literatury, Bratry Karamazovy Fjodora Michajloviče Dostojevského.

Do Klicperova divadla se opět vrací režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Po úspěšných inscenacích Labutí jezero, Evžen Oněgin a Pěna dní zde dvojice nastuduje slavný román Fjodora Michajloviče Dostojevského, Bratři Karamazovi.

Autorem scény je i tentokrát Jakub Kopecký, kostýmy vytvořila Simona Rybáková a hudbu složil Petr Kaláb. Těšit se můžete na herce Klicperova divadle i tři hosty. V hlavní roli Fjodora Pavloviče Karamazova se představí Jiří Zapletal, jeho syny Dmitrije, Ivana a Aljošu ztvární Jan Sklenář, Miroslav Zavičár a hostující Sebastian Jacques, sluhu a nemanželského syna Smerďakova hraje Jakub Tvrdík, otce Zosimu Zora Valchařová-Poulová, Kateřinu Sára Venclovská, jako Grušenka se představí hostující Anna Fialová, jako Líza Týna Andělová Průchová, v roli její matky Martina Nováková, Matěj Anděl jako Iljuška Sněgirov, hostující William Valerián jako Kolja Krasotkin a jako Sněgirov starší se představí Ondřej Malý.

Sociálně filosofické pojednání o světu, Bohu, otci a otcovství. Ale i o lásce vášnivé, oddané, uražené, ponížené, všeobjímající a sobecké. O světě bez pravidel. O světě, jemuž vládne Fjodor Pavlovič Karamazov, otec, který je zosobněním nejhorších lidských vlastností, otec chamtivý, vypočítavý, krutý a zbabělý. Podědili kus karamazovství také jeho synové?

Nejstarší Dimitrij zvaný Míťa, důstojník a floutek, hazardér a milovník, vášnivý surovec. Mladší Ivan, cynik a intelektuál, hledající ateista, nihilistický misantrop. A nejmladší Alexej, čistý Aljoška, pokorný dobrák, který chce smířit všechny se sebou, mezi sebou a s Bohem. Jenže v karamazovském světě dobro snadno nevítězí.  Je tu taky Smerďakov, slouha plný nenávisti a pohrdání.  A ďábel obchází blíž, než si myslíme.

A láska? Dojde naplnění svojí touhy hrdá a ušlechtilá Kateřina Ivanovna? A co Agrafena Ivanovna, Grušenka, smyslná, vypočítavá i nešťastná, milovaná všemi? Nebo Líza? Napůl žena, napůl dítě, ubohé, bolestínské i kruté? Přežije tedy alespoň naděje? Je tu přece ještě Ilujška, chlapec, po kterém se háže kamením. Připomeňte si jeden ze základních pilířů světové literatury. Přijďte si zapřemýšlet o smyslu života a nechte se unášet v jeho vášních a běsech.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij se narodil 11. listopadu 1821 v Moskvě do rodiny štábního lékaře, který působil v nemocnici pro chudé. Jeho matka zemřela, když bylo Fjodorovi 16 let, následně přišel i otce - alkoholika a tyrana - jehož zavraždili jeho nevolníci.

Roku 1843 absolvoval vojenskou vysokou ženijní školu v Petrohradě, poté nastoupil na carské ministerstvo obrany, ale už po roce toto místo opustil, aby se mohl věnovat profesionální literární činnosti.

Román Bratři Karamazovi byl otisknut v časopise Russkij Věstnik v letech 1879-1880, ale na díle začal Dostojevskij pracovat v roce 1876. Úplně první náčrty se dají datovat už do 60. let 19. století, kdy Dostojevskij vymyslel řadu zápletek plánovaných rozsáhlých epických celků, jejichž završením měl být román Život velkého hříšníka. V tomto románu měl být hlavní postavou světec, který zvítězil nad veškerým materiálním světem. K napsání tohoto díla nikdy nedošlo, avšak Dostojevskij z nich převzal některé motivy do jiných románů - Běsi, Výrostek a Bratři Karamazovi.

U Bratrů Karamazových se dají najít předobrazy postav ze starších Dostojevského děl. Například v prvních poznámkách k Bratrům Karamazovým Dostojevskij Aljošu označuje jako Idiota. Ale román není jen inspirací jeho vlastním dílem, Dostojevskij do něho vložil i celou řadu událostí z jeho života. Do Staré Russe, kde se děj románu odehrává, jezdil autor na letní pobyt. Dům Karamazových je popsán podle domu, kde Dostojevskij žil, a také některé postavy v románu jsou vykresleny podle skutečně existujících tamních obyvatel. Předobrazem Míti je otcovrah Iljinskij, se kterým se Dostojevskij setkal v káznici na Sibiři a o kterém se zmiňuje v Zápiscích z mrtvého domu. Reálný je i klášter, ve kterém přebýval otec Zosima.

Jedním z ústředních témat románu je otcovství. V Deníku spisovatele Dostojevskij píše o znepokojivém stavu ruských rodin. I tady vychází autor z vlastních zkušeností. Jeho otec, po smrti své ženy, začal hodně pít, byl přísný a hrubý na své okolí, lakomý - to se stalo předobrazem pro starého Karamazova. Karamazov je nahodilým otcem, má čtyři syny, ale nikdy se o ně nestaral. Když synové dospějí, setkávají se znovu se svým otcem. A každý k němu přistupuje jinak - na tomto přístupu se ukazují jejich protikladné charaktery.

Hlavní děj je zhuštěn do pouhých pár dnů, ale důsledky těchto událostí se rozvíjí v průběhu několika měsíců. Starý Karamazov je zavražděn. Důkazy ukazují, že zločin spáchal Míťa. Ten je odsouzen a poslán na Sibiř. Dostojevskij zde ukazuje justiční omyl. Míťa si přál smrt svého otce, ale nezabil ho. Vrahem je Smerďakov a za spolupachatele lze brát Ivana. Právě k němu Smerďakov nejvíce vzhlížel. Ivan svojí tezí „Vše je dovoleno“ poskytl Smerďakovovi ospravedlnění pro jeho čin.

Jeden ze synů si smrt otce přál a je za ni odsouzen, druhý ho zavraždil, další tomu napomáhal. A jediný Aljoša, nejčistší z nich, stojí mimo tyto události.

"Obsazení jsme tvořili na základě toho, že jsme tento titul vybrali pro tento soubor. Byli jsme přesvědčeni, že tady v podstatě ty Karamazovy obsadíme. Akorát koho jsme tady nenašli, tak to byl Aljoša - nejmladší Karamazov - toho jsme si přivedli z Prahy, našeho studenta Sebastiana Jacquesa, který u nás studuje herectví na alterně. A myslím si, že je to pro Sebastiana velká příležitost, protože paradoxně je, si myslím, více vyhraný v seriálech a ve filmech, ale na divadle takovouto velkou příležitost zatím neměl," říká Lukáš Trpišovský v tiskové zprávě.

"A druhým hostem je Anna Fialová do role Grušenky. S Aničkou jsme dělali v Národním divadle - hraje nám v Krvavé svatbě. A ta spolupráce byla tak skvělá, že jsme Aničku hned oslovili, jestli by s námi chtěla spolupracovat i v dalších projektech. A první z těch věcí, na kterých jsme se domluvili, je zrovna tady v Klicperově divadle. Anička je výjimečná, studovala konzervatoř a diváci ji možná budou znát z televize, ale ona je výjimečná právě v tom, že je talentovaná na pohyb a na zpívání. A myslím si, že si to v téhle roli i užije a ukáže to," dodává Trpišovský.

Premiéra se koná 24. března 2018 na hlavní scéně Klicperova divadla.

Související

Více souvisejících

Klicperovo divadlo kultura Divadla Hradec Králové Fjodor Michajlovič Dostojevskij Kukučka SKUTR - Trpišovský Simona Rybáková (kostýmní výtvarnice) Anna Fialová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy