Příprava letních workshopů v Národním divadle moravskoslezském vrcholí

Ostrava - V prostorách Divadla Antonína Dvořáka vrcholí přípravy letních workshopů pro studenty, které Národní divadlo moravskoslezské připravuje ve spolupráci s Ateliérem pro děti a mládež. První z projektů určený pro studenty ve věku od 16 do 19 let se uskuteční již ve dnech 11. až 13. srpna.

O prázdniny v Národním divadle moravskoslezském je opět mimořádný zájem. Padesátka mladých studentů se rozhodla strávit svůj volný čas v prostorách divadla, aby v sérii workshopů okusila profese, které jsou základem při tvorbě divadelní inscenace: „Na workshop jsem se přihlásila hlavně proto, že chci zase o něco rozšířit své znalosti, poznat nové lidi a taky zůstat o prázdninách aktivní," uvedla studentka Karolína.První z projektů určený pro studenty ve věku od 16 do 19 let se uskuteční během 11. až 13. srpna pod názvem Jak se dělá divadlo?. V rámci projektu vyzkouší studenti scénografii, herectví, režii a dramaturgii: „Výchozím materiálem pro náš workshop bude text, se kterým se dá velmi libovolně pracovat, jsou v něm stovky zárodků malých situací, může sloužit k jevištní improvizaci, ale také jako dramaturgická, režijní i scénografická inspirace...," přibližuje workshop dramaturgyně Dagmar Radová. Mimo ni se studenti mohou těšit na režiséra a šéfa činohry Národního divadla moravskoslezského Petera Gábora, herečku Renátu Klemensovou a scénografa Davida Baziku. Během tří dnů účastníci vytvoří krátký divadelní tvar, výstup z workshopů, který budou na závěr prezentovat pro spřátelené publikum ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka: „Pro starší mládež jsme náročnost i nabídku workshopu rozšířili, posunuli dál, zaměřujeme se více na jednotlivé divadelní profese. Přestože budou účastníci zpočátku rozděleni do skupin podle svého zájmu, cílem workshopu je nakonec spolupracovat. Účastníci dostanou jedinečnou příležitost vyzkoušet si, co tvorba divadelní inscenace v tvůrčím týmu přináší," dodává divadelní lektorka Národního divadla moravskoslezského Tereza Strmisková.

Pro zájemce ve věku od 12 do 15 let je v termínu 18. až 20. srpna připravena letní herecká škola Staň se hercem!. Škola je určena všem mladým divadelním nadšencům, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je být hercem v divadle, láká je poznat, jací jsou herci Národního divadla moravskoselzského, když zrovna nestojí na jevišti, touží proniknout do divadelního zákulisí a poznat nové kamarády s podobnými zájmy. Workshopy proběhnou ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka pod vedením herců Národního divadla moravskoslezského Ivana Dejmala a Martiny Šnytové a lektorky Ateliéru pro děti a mládež Radany Otipkové.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy