Migrační krize a válka na Ukrajině. Jeden svět nabídne nové pohledy na aktuální témata

Praha – Již v pondělí 7. března odstartuje v Praze mezinárodní festival dokumentů o lidských právech Jeden svět. Tentokrát nabídne komplexní pohled na migrační krizi i na aktuální situaci vztahu Ukrajiny a Ruska.

Jeden svět se během svého 18. ročníku zaměří na hledání domova. „Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Tímto směrem se letos vydáme i na Jednom světě a prozkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Během sledování stovek filmů a přípravy kampaně jsme si například uvědomili, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory," uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. 

Jeden svět se na migrantskou problematiku nezaměří jen povrchně, ale nabídne pohled velmi komplexní – od útěku z válečné zóny, přes čekání na azyl až po integraci do nových zemí. Šokující záběry z cesty přes Středozemní moře nabídne třeba dokument Plavba. Snímek Domy bez dveří pak zachycuje proměnu jedné ulice v Aleppu v ruiny. Dokumenty ukáží také osudy uprchlíků ve Švédsku, Francii či Německu.

Letošní ročník festivalu zahájí dokument Žádný člověk není ostrov sám pro sebe od belgického režiséra Tima De Keersmaeckera. Ten přijede snímek osobně představit a uvést tak jeho mezinárodní premiéru. „Dokumenty v kategorii Hledání domova reflektují evropskou společnost, která se kvůli přílivu běženců názorově polarizuje. V debatě o migraci se ztrácí naše skutečné hodnoty jako otevřenost nebo solidarita," dodává Kulhánková.

Další programová kategorie nese název Neklidná Ukrajina a ukazuje současnou situaci nejen na Ukrajině, ale také ve zbytku Evropy. Návštěvníci se mohou těšit na dokument Návrat domů pojednávající o situaci na Krymu, nebo snímek Olegova volba, jenž se zaměřuje na mladé bojující Rusy. O ukrajinských patriotech pojednává film Jak jsme se stali válečnými dobrovolníky.

Tím samozřejmě programové sekce Jednoho světa nekončí. Chybět nebude Hlavní soutěž ani druhá soutěžní kategorie Máte právo vědět, která upozorňuje na hrubé porušování práv ve světě. Na vztah mezi člověkem a objekty, které nejsou lidmi, se zaměří programový blok nazvaný Mezi druhy. Kategorie Cesta ke svobodě přiblíží situaci v zemích, ve kterých spolupracuje společnost Člověk v tísni. Celkem nabídne Jeden svět 123 dokumentů ve 12 tematických kategoriích. Hned 26 snímků uvede navíc v premiéře.

Během deseti festivalových dní se návštěvníkům představí více než 100 zahraničních hostů. Nebudou mezi nimi chybět režiséři snímků, protagonisté, producenti, ale ani hudebníci, aktivisté či novináři. Po zakončení pražské části festivalu se Jeden svět přesune ještě do dalších 34 regionálních měst a do belgického Bruselu.

Související

Více souvisejících

Jeden svět

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy