V chystaném filmu Tlumočník se po boku Jiřího Menzela objeví Evropský herec roku 2016

Praha - Spojí-li své síly jeden z trojice českých vítězů Oscara s rakouským hereckým zjevením loňského roku, hvězdou festivalového hitu Toni Erdman, a dvojnásobný držitel Českého lva, každý milovník filmu by měl zbystřit.

Český režisér a držitel Oscara za film Ostře sledované vlaky Jiří Menzel a Peter Simonischek, vyhlášený nejlepším evropským hercem roku 2016 za titulní roli ve filmu Tony Erdmann se potkávají v hlavní rolích nového filmu režiséra Martina Šulíka Tlumočník.

Tlumočník je příběhem dvou mužů, které svede dohromady náhodná zmínka o událostech 2. světové války, které tragicky poznamenaly osud jejich rodin. Asketický tlumočník Ali (Jiří Menzel) a bonviván a alkoholik Georg (Peter Simonischek), dva lidé s odlišnou životní zkušeností, kteří by za jiných okolností spolu nestrávili ani několik minut, se vydávají na putování po Slovensku, aby se pokusili najít svědky dávno zapomenuté minulosti. Cesta svéhlavých starých pánů je plná hašteření, komických i dramatických situací, v nichž mají možnost poznat jeden druhého, získat k sobě respekt i odhalit překvapivé souvislosti událostí, které je oba zcela zásadním způsobem poznamenaly.

Jiří Menzel, přestože je znám především jako úspěšný režisér, je po dlouhé roky své bohaté kariéry rovněž osobitým filmovým hercem, který se objevuje nejen v českých snímcích (v posledních letech např. Signál, Medvídek nebo Všichni moji blízcí).

Peter Simonischek patří k předním rakouským hercům. Široký mezinárodní věhlas mu přinesla především hlavní role ve filmu Tony Erdmann, za niž byl oceněn Evropskou filmovou cenou 2016 a řadou dalších cen. Film Tony Erdmann byl nominován na Oscara pro nejlepší zahraniční film roku 2016 a získal Evropskou filmovou cenu pro nejlepší film roku 2016.

Režisér Martin Šulík nejúspěšnější slovenský režisér posledních dvaceti let, držitel Českého lva za režii filmu Zahrada (1995) se k celovečernímu hranému filmu vrací po šesti letech. Natáčení bude probíhat ve dvou etapách po celém Slovensku – od Bratislavy, přes Banskou Bystricu, Žilinu až po Ružomberok. Točit se bude i a kouzelném Liptově – v Partizánské Ľupči, Ľubietové či v Bešeňové.  Scénář vznikl ve spolupráci s Šulíkovým dlouholetým dvorním autorem Markem Leščákem, kameramanem Tlumočníka bude několikanásobný držitel Českého lva Martin Štrba.

Snímek Tlumočník vzniká v produkci společností Titanic Martina Šulíka a IN Film Rudolfa Biermanna. v koprodukci s RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Českou televizí, za podpory slovenského Audiovizuálneho fondu a českého Státního fondu kinematografie.

S premiérou v Česku se počítá v prvním čtvrtletí roku 2018.

Související

filmové ceny oscar

Slovensko bude bojovat o svoji sošku Oscara. Který film do soutěže vyšle letos?

Bratislava - Slovenská filmová a televizní akademie (SFTA) se rozhodla vyslat do boje o oscarovou nominaci pro nejlepší zahraniční film slovensko-česko-rakouský snímek režiséra Martina Šulíka. Film Tlumočník v hlavních rolích s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischekem se bude za Slovensko ucházet o nominaci na Oscara pro nejlepší zahraniční snímek.

Více souvisejících

film Tlumočník Jiří Menzel Peter Simonischek Martin Šulík II. světová válka

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy