Dražba filmových klapek na zlínském festivalu vynesla rekord

Zlín - Dražba umělecky ztvárněných filmových klapek dnes na zlínském filmovém festivalu vynesla rekordní částku 2,4 milionu korun. Loňský výtěžek dražitelé přesáhli o téměř půl milionu korun. Největší zájem byl o klapku Maroše Churyho, kterou zájemce vydražil za 110.000 korun. Aukce klapek je tradiční součástí filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek půjde na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Do aukce letos přispělo svými díly 147 výtvarníků. Mezi autory byl například Kristián Kodet, Jiří Slíva, Ivan Baborák, Boris Jirků či Iva Hüttnerová. "Největší zájem vzbudila klapka Maroše Churyho, která byla vydražena za 110.000 korun. Šlo o klapku s motivem filmu Obecné školy, na které je vyobrazen Jan Tříska s houslemi. Autor se do projektu vrátil po několika letech a jeho klapky byly vždy vysoce ceněny," uvedla mluvčí festivalu.

Na rozdíl od předchozích let, kdy se klapky vždy dražily od začínající částky 3000 korun, se u některých žádaných umělců začínalo letos na vyšších cenách, a to od 10.000 až 20.000 korun. Zájem byl například i o klapku Hrej si a nezlob od Dagmar Dudové, která se vydražila za 70.000 korun či o klapku s názvem Rudolf II. od Karla Musila, za kterou její majitel zaplatil 45.000 korun. Pořadatelé stejně jako v minulém roce jednu klapku dražili elektronickou aukcí na portálu Aukro.

Všechny peníze budou v pondělí rozděleny mezi vybrané filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. "Do letošního ročníku jsme zaregistrovali 91 projektů, 11 z nich postoupilo do druhého kola," uvedl předseda správní rady Nadačního fondu Filmtalent Zlín a prezident festivalu Čestmír Vančura.

Projekt Salon filmových klapek odstartoval v roce 1998 a za dobu existence projektu vzniklo 2369 klapek, které putovaly do soukromých sbírek. Nejúspěšnější byla dosud klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná, klapka rozevřená. V roce 2008 za ni dal kupec 199.000 korun. Před dražbou se klapky v podobě uměleckých děl vystavují na několika místech České republiky, letos poprvé zavítaly i do Bruselu.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně začal v pátek. V letošním 58. ročníku uvede premiérově 199 filmů, z toho 18 ve světových, mezinárodních či distribučních premiérách. Festival nabídne 300 snímků z 55 zemí. Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu potrvá do 2. června. Loňský ročník navštívilo více než 125.000 lidí.

Související

63. Zlín Film Festival Prohlédněte si galerii

Ve Zlíně odstartoval 63. ročník zlínského filmového festivalu "Zlín Film Festival"

Na 63. ročníku Zlín Film Festivalu se diváci mohou těšit na neuvěřitelnou nabídku 295 filmů z více než 50 zemí světa. Tento prestižní filmový festival, který se koná v Zlíně, nabídne bohatý doprovodný program vhodný jak pro školy, tak i pro celou rodinu. Od dnešního dne se do Zlína sjíždějí významné osobnosti z filmové branže, které přijely oslavit tuto událost. Vrcholem večera bude slavnostní předání Zlatého střevíčku, který obdrží herec Pavel Nový. Festival se koná v termínu od 1. do 7. června, takže návštěvníci mají celý týden na to, aby se ponořili do světa filmového umění.

Více souvisejících

Zlínský filmový festival dražby kultura

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy