RECENZE: Duše dítěte, tělo poloboha, IQ tykve. Shazam! pokračuje v trendu barevného DC

RECENZE – Čaroděj mu dal schopnosti, aby chránil svět proti sedmi smrtelným hříchům. Co na tom, že je mu jen čtrnáct? Po vyslovení magické formule se z něj totiž stane Superman na steroidech! Jeden z nejbizarnějších komiksových hrdinů si našel cestu až do kin a jeho největší zbraní je vědomí vlastní absurdity a dětinský smysl pro humor.

Billy Batson (Asher Angel) se jako malý chlapec ztratil v lunaparku. Protože se jeho rodiče nikdy nepodařilo dohledat, vystřídal do svých čtrnácti let nespočet pěstounů, od kterých ale vždy utíkal v marné snaze najít svoji pravou matku. Zrovna když se Billy dostal do nové rodiny sestávající z další pětice různě starých sirotků, vybral si jej starý čaroděj Shazam (Djimon Hounsou), aby se stal jeho nástupcem – šampionem dobra s ryzím srdcem, který se postaví padoušskému dr. Thaddeusovi Sivanovi (Mark Strong), jehož si vyvolilo sedmero démonů – smrtelných hříchů odhodlaných uvrhnout svět do chaosu.

Jestli vás někdy zajímalo, jak by využil nově nabité superschopnosti obyčejný člověk bez ambic nebo touhy pomstít smrt svých příbuzných, věřte, že by to vypadalo ve  filmu Davida F. Sandberga. Billy, který se po vyslovení jména Shazam promění v Supermana z posilovny s tváří Zacharyho Leviho (navlečeného do očividně vycpaného kostýmu), zpočátku testuje svoje schopnosti v opuštěném skladišti a videa z těchto pokusů dává na internet. Ihned se z něj stane Philadelphská celebrita, která se fotí s lidmi, nabíjí jim telefony svými bleskovými paprsky a vybírá od nich bakšiš. Ale taky chodí do strip klubů a kupuje si pivo, protože co byste ve čtrnácti dělali vy, kdybyste najednou vypadali na pětatřicet?

Shazam! silně připomíná rodinné filmy z osmdesátých let. Jako by ho natočil Spielberg, Zemeckis, Johnston nebo Hughes – je tu podobná estetika (byť zasazená do moderní doby), podobný styl humoru, podobný důraz na chápání světa z pohledu dětského hrdiny nebo podobný důraz na to, aby měl film hlavně srdce. To vše je zabalené do příběhu, který byste mohli před 30 lety klidně najít ve videopůjčovně vedle Podivné vědy, E.T. – Mimozemšťana nebo Miláčku, zmenšil jsem děti. Záměr je tu evidentní, a i když se jedná spíš o poctu či nápodobu, výsledkem je podvědomý pocit nostalgie u diváků 30+ a zároveň myšlenková blízkost všem (před)puberťákům světa.

Filmy od DC Comics si v této dekádě získaly reputaci temných, někdy až depresivních eposů, ve kterých sošní a veskrze dokonalí hrdinové svádějí osudové bitvy. Tento trend se sice v poslední době začal měnit, což dokazuje například listopadový odlehčený Aquaman, ale i ten kladl velký důraz na velkolepost, bitvy tisícihlavých armád a produkci co možná největšího množství záběrů, které by mohly sloužit jako stylové tapety obrazovek. Shazam! je v tomto ohledu jiný. Sandberg ze rozhodl zmenšit měřítko, a i když se v podstatě bojuje o osud světa, důraz je kladen na Billyho. Na jeho vztahy s pěstounskou rodinou (zejména Freddyho, který jako jediný zná jeho tajemství a od začátku ho podporuje), na jeho pocit osamělosti, na hledání sebe sama. A na samotné vyrovnávání se s tím, co to znamená mít najednou zodpovědnost – v jeho případě spojenou se schopnostmi. Shazam! je totiž někde  ve druhém až třetím plánu (podobně jako většina komiksů) metafora. V tomto případě se jedná o metaforu o dospívání… ne nepodobnou té Spider-Manově, ale přesto v mnoha ohledech odlišnou.

Zároveň se jedná o evidentní reakci na úspěch užvaněného Deadpoola a jeho styl humoru, který se v podstatě blíží představě 14letých o tom, jak vypadá komedie. Shazam! však obdržel rating přístupnosti PG-13, takže si nemůže dovolit být tak sprostý a násilný jako jeho foxovská konkurence. Naštěstí se o to ale nesnaží (i když pár slůvek, které mu dodávají na šťávě a realističnosti tam najdeme) a nabízí velmi, ale opravdu velmi vtipnou směs variací na téma malý muž ve velkém těle. Což možná zavání repeticí, ale ve většině případů to funguje.

Což je společně s výkony dětských herců – zejména Faithe Hermanové a Jacka Dylana Grazera –  (a samozřejmě triky) asi jediná věc, kterou film zvládá bez obtíží. Příběh totiž sám o sobě bůhvíjaký není a ze zpočátku zajímavého záporáka, se kterým tak trochu sympatizujete, se nakonec vyklube průměrný antagonista se spoustou póz a prázdných hlášek – nebýt ďábelského Marka Stronga, asi byste si na něj druhý den nevzpomněli.

Kromě toho na sebe snímek nachytal hned několik malých mušek, které se na něj přilepily jako na čelní sklo a kazí tak požitek z jinak hravé a svěží jízdy. Tady bohužel nemůžu kvůli prozrazení děje zacházet do detailů, ale jedná se zejména o některé vedlejší dějové linie, které se snaží přispívat k charakterizaci hlavního hrdiny, ale jež ve výsledku nejenže nedávají smysl, ale je na nich evidentní, že se vědomě řídí heslem účel světí prostředky.

A stejnou filozofii tvůrci evidentně razí i při budování vnitřních pravidel – některá proto mění z minuty na minutu a o jiných zpočátku pomlčí, díky čemuž později docílí laciného dějového zvratu. Jindy si snímek pro nějaký zvrat evidentně připravuje půdu, jen aby jeho snaha vyšuměla do ztracena. Na zážitku nepřidají ani některé castingové volby, které v tomto filmu sice nevadí, ale vzbuzují jisté obavy stran pokračování – které určitě vznikne.

Shazam! je zábavná odlehčená hříčka, která moc nezapadá do koncepce DCEU. To ale nevadí tolik jako fakt, že film není konzistentní a postrádá celkovou vizi. Jako by si tvůrci mysleli, že premisa „průměrný čtrnáctiletý kluk se mění v superhrdinu s inteligencí houpacího koně“ je sama o sobě dost silná na to, aby utáhla celovečerní film. Není.

Celkové hodnocení: 65 %

Shazam! (2019)

Hrají: Zachary Levi, Mark Strong, Ron Cephas Jones, Jack Dylan Grazer, Grace Fulton, Asher Angel, Faithe Herman a další

Režie: David F. Sandberg

Scénář: Henry Gayden

Kamera: Maxime Alexandre

Hudba: Benjamin Wallfisch

USA / 132 minut / akční, komedie, dobrodružný, fantasy

Související

Více souvisejících

recenze film Shazam! DC comics komiksy Zachary Levi

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy