Jiří Mádl: Kdo neumí zařadit film, je debil. A pak jsem natočil toto

Praha – Během tohoto týdne přijde do kin nový český film - premiéra proběhne ve čtvrtek 10.4.2014. „Pojedeme k moři“ je počinem herce Jiřího Mádla, který se tímto filmem dokázal zařadit na druhou stranu kamery, mezi schopné režiséry a scénáristy.

Film „Pojedeme k moři" ukazuje problémy „dospěláků" dětskýma očima. Ačkoli vypravěčem je dítě a v databázích se film objevuje jako komedie, žánrově nelze tento film zařadit ani mezi dětské filmy, ani mezi komedie. Ostatně to si sám autor uvědomuje: „Neumím ten film zcela žánrově zařadit. I když jsem si vždycky říkal, že kdo neumí film zařadit, je debil. Najednou se to stalo mně."

K natáčení si přizval na pomoc i Věru Šimkovou-Plívovou, která proslula filmy, kde se v hlavních rolích ukázaly děti (např. Páni kluci či Krakonoš a lyžníci). Mádl chtěl od zkušené režisérky radu, jak vlastně s dětmi natáčet.

„Čerstvý" režisér však nemá v plánu jít dál směrem dětských filmů, i když by se to na první pohled mohlo zdát. „Moje holka o mě říká, že jsem gerontopedofil, protože když píšu povídky nebo cokoli, tak píšu jenom o dětech a o starých lidech. Nějak se mi nedaří jít jinam," přiznává Mádl, který by svůj film přirovnal stylem k filmu Obecná škola, který napsal Zdeněk Svěrák a zrežíroval jeho syn Jan.

Celý děj se odehrává v Českých Budějovicích, což zavdává příčinu myšlenkám, že se jedná o autobiografický film, neboť z tohoto jihočeského města Mádl pochází. „Jsou tam skutečné motivy, ale je to spíš mozaika. Jsou tam postavy, které existovaly, jakými jsou babička, Stáňa a Haris. Ty jsou zcela inspirovány skutečností. Jinak je to fikce," prozrazuje Mádl.

Psali jsme:
Pojedeme k moři? Není moře jako moře a film jako film. Zvlášť, když ho točíte na foťák
OBRAZEM: Debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři bude v kinech od 10. dubna  

Mádl začínal s filmem jako herec. Ostatně snad každý si vybaví jeho první roli, ve které se objevil jako snowboarďák. Mladou generaci najednou překvapí, že ten „pubertální mladík", se kterým si Mádla stále spojuje, dokázal napsat úžasný scénář a ještě jej skvěle zrežírovat.

Ve filmařském prostředí se však s takovým pohledem nesetkal. „Ta důvěra mě až překvapila," přiznal Mádl a dodal: „Možná to bylo tím, že kdybych za někým přišel a řekl „mám film", tak by si řekli, ježišmarja. Ale tím, že se k nim dostal scénář skoro anonymně a pak až k tomu bylo dáno moje jméno, tak to asi hodně pomohlo."

Ve filmu se objevují v hlavních rolích dva mladí herci, Petr Šimčák a Jan Maršál. A jelikož Mádl taky začínal jako herec a teď se propracoval k režii, zeptali jsme se jej, jestli u nich vidí podobné tendence věnovat se filmu z pozice režiséra: „Zatím tomu nic nenasvědčuje, ale doufám, že na mě nezapomenou, až budu stařík. Ono to ale z toho logicky vyplývá. Mnoho herců, kteří začali brzo, mají tendenci jít na druhou stranu. Já myslím, že u jednoho z nich to tak bude."

Jako svého následovníka vidí Mádl spíše Honzíka: „Péťa zůstane víc u herectví, ale těžko říct. Možná se to zdá proto, že je Honzík starší, tak se projevuje jinak než Péťa, který je hodně koncentrovaný, jde za cílem a herectví se věnuje už tři roky v Městském divadle v Brně. Zatímco Honzík má takový rozptyl, když hraje i fotbal. Jinak tomu zatím nic nenasvědčuje."

Příběh je pojat tak, že hlavní hrdina natáčí svůj život na fotoaparát, který dostal od rodičů. „Je to podle mě první generace, která toho je schopná. Vlastně všechny ty střihové programy už jsou běžně ke stažení," myslí si o reálnosti příběhu Mádl. „Pojedeme k moři" se tak vymyká z klasického pohledu na filmařinu, protože celý film byl skutečně natočen jen digitálním fotoaparátem. Toho se však nemusíte nikterak bát, protože kvalita videa odpovídá běžným filmům. Místy však natáčení na fotoaparát dodává na autenticitě.

Ačkoli film teprve přijde do kin, Mádl má již připravené nové náměty. Jeho prvotina je originální z hlediska kamery, další film by měl být zase jiný, ovšem z jiného úhlu. Měl by být originální, co se týče zvuku, měl by tím příběh odvyprávět jinak. Ale protože Mádl jako autor nelení, má připravený i další námět, u které by se však mělo jednat o filmovou klasiku.

Pokud by skutečně došlo na natáčení dalších filmů, Mádl by rád spolupracoval se štábem, který stojí za filmem právě vstupujícím do kin. „My jsme štáb debutantů. Většinou když se povede film, kde se potká hodně debutantů, tak nějakým přirozeným způsobem chtějí být dál spolu. Jestli oni mě neodepíšou, tak já je rozhodně ne," dodal.

Související

Více souvisejících

Jiří Mádl Ondřej Vetchý (herec)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy