Africké snímky na Netflixu se vymykají stereotypům Hollywoodu

Streamovací platforma Netflix v říjnu představila dva snímky africké produkce. Slibuje si od nich, že u předplatitelů vzbudí zájem o filmy, které o Africe vypráví více do hloubky než stereotypy Hollywoodu, píše agentura AP.

Keňské drama Poacher (Pytlák) o nelegálním lovu slonů a nigerijský thriller Oloturé vyprávějící o novinářce, která v utajení vystupuje jako sexuální pracovnice, jsou dostupné i českým divákům. Oba snímky se podle producentů vymykají zjednodušeným zobrazením života v afrických státech, kterými tak často trpí evropské či americké filmy.

Poacher je prvním filmem z Keni, který největší platforma na streamování filmů nabídla. Vypráví o běžném životě lidí, kteří jsou spjati s pytlačením. "Dělat z někoho viníka je jednoduché," říká koproducentka, spoluautorka a herečka Davina Leonardová, podle které krátkometrážní snímek vypráví o lidech a jejich pohnutkách. Další herec Brian Ogola doufá, že Poacher lidi přinutí jednat. "Ani tak to nestačí, jestli chceme, aby naše vnoučata (slony) viděla v jejich přirozením prostředí," říká.

Film končí statistikou Světového fondu na ochranu přírody (WWF); pokud bude nelegální lov slonů pokračovat jako dosud, tito velcí savci vyhynou do roku 2040.

Nigerijský film Oloturé o stejnojmenné hrdince sleduje život sexuálních pracovnic v ulicích nigerijské metropole Lagos, které se stávají oběťmi mezinárodní obchodu s lidmi. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) Nigérii řadí celosvětově na první místo, co se týče původu obětí obchodu s lidmi v Evropě i jiných částech světa, připomíná AP.

"Jsem velmi šťastný, že jsme tohle téma otevřeli a vláda dostojí své zodpovědnosti, a nigerijské úřady, které mají za úkol bojovat proti obchodu s lidmi, tak možná budou lépe financovány, nebo se vzchopí a budou lépe pracovat," říká koproducent filmu James Omuta.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Netflix filmy afrika kultura

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy