Toy Story se loučí s fanoušky. Poslední díl je plný filozofie, vtipů i barev

Recenze – Toy Story 4 se nejspíš stane posledním filmem série. Hodně se v něm rozjímá o konečnosti bytí, hledání smyslu své existence v proměnlivém světě a objevení sebe samých v moři předsudků i přitažených za vlasy pravidel. Obsahuje i elementy thrilleru, hororu a samozřejmě i komedie.

Na konci třetího dílu Toy story Andy daruje všechny své hračky malé Bonnie. V novém příběhu o hračkách se opět setkáme s hlavními hrdiny, kovbojem Woodym a kosmonautem Buzzem. Bonnie dospívá a poprvé jde do školy. Brzy na své hračky zapomene a ty se ocitnou v podkroví nebo přejdou k jinému dítěti. A Woddyho už vůbec nevyndává ze skříně už několik dní. Doposud ale ze školy má strach, nemůže najít kamarády a vyrábí si z plastové vidličky i dalšího odpadu hračku Vidlíka, která se ihned stává její oblíbenou.

Jako vždy se i Toy story 4 stává nejen odlehčenou animovanou komedii, ale zaobírá se i filozofickými otázkami. Hračky pořád hledají své místo a poslání ve světě. Pokud se dítě o ně zajímá, mají to jednoduché a baví se hraním s ním.

Ale co má dělat Woody zanedbaný svou majitelkou? Pořád jí chce přenášet radost a chce, aby byla šťastná. I když cítí zármutek z nedostatku pozornosti, snadno to v sobě překonává kvůli lásce ke svému dítěti. Snaží se jí pomáhat jinak než hraním a nedává utéct do koše Vidlíkovi, který se nevnímá jako hračka. Woody se obětuje pro dobro svého dítěte a tím ukazuje divákovi, jakého osobnostního pokroku dosáhl od prvního díla, kdy byl povýšený a sobecký.

Film ukazuje, jak se vnímání světa různými bytostmi liší. Pro hráčky je být oblíbenou dítětem nejkrásnější věc na světě. To, co se přihodilo s Vidlíkem, je neskutečné štěstí, ale Vidlík jejich vizi nerozumí, vždyť je jiný. Svůj ideál vidí v odpadu.

Nic netrvá věčně a hračky se musí vypořádat s touto skutečností. I to dobré, i to zlé se někdy skončí a každý musí najít cestu k přijetí této pravdy, buď smířit se s konečností všeho a hledat radost v tom, že to dobré přece někdy bylo a nebo nechat minulost být, smířit se s tím, že se už nevrátí a pustit se do úplně nových cílů i života.

Woddy se tedy musí se rozhodnout, kým ve skutečnosti je. Pomůže mu v tom i láska jeho minulosti, porcelánová panenka Pastýřka, která před mnoha lety oděla k jinému majitelovi. Teď vede samostatný život venku a jeví se silnou ženskou postavou, které se mezi úplně hlavními hrdiny v předchozích dílech neobjevovaly. Umí se o sebe postarat, je odvážná, bystrá a chytrá. V porovnání s ní se Woody občas zdá malým neschopným klukem.

Své místo ve světě hledají i vedlejší postavy filmu. Hlavní antagonista, panenka Gabi, je pošetilá poruchou svého reproduktoru, kvůli které se bojí ukázat před holkou, s níž touží hrát. Spolu s divákem musí pochopit, že se štěstí a láska nezakládají na takové jednoduché a maličké věci jako reproduktor. Jsou mnohem komplikovanější, ale i přesto se poskytnou hračce, která sní o čirém přátelství s dítětem.

Kaskadéra Duka Cabooma skoro ihned po rozbalení zanedbal malý kluk, protože hračka nemohla předvést všechno, co bylo v reklamě. Duk je proto odkázán na trýzeň a komplex méněcennosti, cítí vinu za to, že zklamal svého majitele ale musí se naučit přijmout sebe i pochopit, že nejsou výkony, které musí za každou cenu splnit. Každý je svobodná bytost a sám si volí životní cestu i to, čeho chce dosáhnout.

Film je také plný humoru, přitom jak velmi jednoduchých vtipů a komických situací, tak i žertů určených spíše pro starší diváky.

Toy story pravděpodobně nabízí poslední setkání s oblíbenými hrdiny ze světa hráček. Obsahuje dobrodružství, honby, psychologické drama i příběh o lásce. Hračky jsou namalovány tradičním způsobem, ale při pohledu na jednotlivé scény filmu fascinuje úroveň technologií a kvality práce. Už první scéna s deštěm nabízí neuvěřitelnou kvalitu grafiky i fyziky a celý film se perfektně pracuje se světlem.

Lokace jsou pestré a autentické, děj se odehrává na hřištích, v barevném zábavním parku, tajemném i prašném obchodě se starožitnostmi nebo v prozaičtějších domech či karavanu. Čtvrtý díl je akční, dojemný i vtipný, přesně tak by i mělo vypadat loučení s jednou z nejznámějších animovaných franšíz na světě.

Celkové hodnocení: 85%

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Toy Story 4: Příběh hraček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy