Zájem o poslední album Davida Bowieho po smrti prudce roste

Londýn/New York - Zájem o poslední album Davida Bowieho od pondělního oznámení jeho smrti prudce vzrostl, více se stahují také jeho největší hity.

To podle komentátorů svědčí o ohromné přitažlivosti tohoto hudebníka jakožto průkopníka popové kultury a hudebního byznysu. Komentáře se pozastavují i nad přetrvávajícími záhadami kolem Bowieho smrti.

Společnost Spotify uvedla, že jen v pondělí se stahování Bowieho hudby na internetu zvýšilo o 2700 procent. Organizátor hitparád v Británii Official Charts Company pak uvedl, že Bowieho nejnovější album jasně vede žebříček nejprodávanějších desek, od pátečního uvedení na trh se ho prodalo asi 43.000 kusů. Album Blackstar vyšlo dva dny před umělcovou smrtí.

Bowie byl prvním nahrávajícím umělcem, který prodával dluhopisy, známé jako "Bowieho obligace". Vydávány byly proti jeho duševnímu vlastnictví a kryty budoucími příjmy z jeho hudby. Dluhopisy, které už jsou splaceny, v roce 1997 koupila za 55 milionů dolarů společnost Prudential Insurance. Obligace Bowiemu dovolovaly ponechat si vlastnictví své tvorby, místo aby mohl jen prodávat autorská práva.

Bowieho jmění se odhaduje zhruba na 100 milionů dolarů, z části díky tomu, že zpěvák vlastnil 100 procent své hudby. "Byl dost chytrý na to, aby si věřil. Většina umělců se brzy prodává a nedrží svá autorská práva," řekl agentuře Reuters investor a autor Bowieho finančního modelu David Pullman.

Související

Britský zpěvák David Bowie.

Bowie? Zpívá falešně a postrádá osobnost, zhodnotila kdysi BBC

Britská hudební legenda David Bowie s jednou ze svých prvních kapel Lower Third v roce 1965 neuspěla před komisí BBC pro výběr talentů, jejímž úkolem bylo zajistit, že kandidáti na vystoupení v rádiu splňují standardy kvality této rozhlasové a televizní společnosti. Podle britského deníku The Guardian to uvádí nový dokument BBC. Bowie, který zemřel na začátku roku 2016 ve věku 69 let, se přitom stal jednou z ikon hudby 20. století.

Více souvisejících

David Bowie

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 27 minutami

před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy