V Británii se našla první Bowieho demonahrávka, půjde do aukce

Londýn - V Británii se našla první demonahrávka s Davidem Bowiem. Tehdy 16letý hudebník na ní zpívá v doprovodu své první kapely The Konrads nikdy nevydanou píseň I Never Dreamed.

Malá londýnská nahrávací společnost tehdy nedokázala ocenit potenciál hlasu britského zpěváka, který tehdy ještě vystupoval pod svým občanským jménem David Jones. Bowie, který zemřel na počátku roku 2016 ve věku 69 let, se přitom stal jednou z ikon hudby 20. století.

Dlouho předtím, než Bowie prorazil s alby jako The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars nebo Aladdin Sane, souhlasil hubený mladíček s touhou stát se saxofonistou, že se na demonahrávce ujme vokálů. Píseň I Never Dreamed s kapelou The Konrads je nyní jedinou známou nahrávkou, která vznikla v malém studiu firmy RG Jones na jihu Londýna.

Ve starém košíku na pečivo ve vestavěném patře nad garáží nyní studiovou zvukovou pásku našel bubeník a zároveň manažer The Konrads David Hadfield - spolu s dalšími věcmi jako fotografie a propagační materiál.

"Rozhodli jsme se, že uděláme pár kytarových instrumentálek a jednu původní píseň. Vybral jsem I Never Dreamed, protože byla nejsilnější, ostatní dvě byly trochu slabší. Taky jsem rozhodl, že David je tím nejlepším, kdo by to měl zpívat a kdo to bude nejlépe interpretovat. Tím se to stalo úplně první nahrávkou Davida Jonese, zpívajícího před 55 lety," vzpomíná Hadfield, citovaný deníkem The Guardian.

Hadfieldovy memorabilie mají jít v září do dražby pořádané aukčním domem Omega Auctions v anglickém Newton-le-Willows. Očekává se, že raná nahrávka se prodá za nejméně 10.000 liber (290.000 korun).

Související

Britský zpěvák David Bowie.

Bowie? Zpívá falešně a postrádá osobnost, zhodnotila kdysi BBC

Britská hudební legenda David Bowie s jednou ze svých prvních kapel Lower Third v roce 1965 neuspěla před komisí BBC pro výběr talentů, jejímž úkolem bylo zajistit, že kandidáti na vystoupení v rádiu splňují standardy kvality této rozhlasové a televizní společnosti. Podle britského deníku The Guardian to uvádí nový dokument BBC. Bowie, který zemřel na začátku roku 2016 ve věku 69 let, se přitom stal jednou z ikon hudby 20. století.

Více souvisejících

David Bowie Hudba kultura Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy